Dutroux betuigt spijt in slotwoord

,,Ik heb spijt.'' Dat zei Marc Dutroux vanmorgen op zijn laatste procesdag in de rechtbank van het Belgische Arlon tegen de ouders van zijn slachtoffers.

In zijn uren durende slotwoord vroeg Dutroux (47) geen vergeving voor zijn daden: ,,Wat ik gedaan heb, is daar te gruwelijk voor.'' Hij bleef ontkennen dat hij vier meisjes (An, Eefje, Julie en Mélissa) en een voormalige kompaan had vermoord, al voelt hij zich verantwoordelijk voor hun dood.

Volgens Dutroux is er ,,een mysterieus netwerk'' dat deze moorden op zijn geweten heeft. Namen noemde hij niet. Er zouden ,,hoge politiefunctionarissen en onderwereldfiguren uit Charleroi'' in zitten – hetgeen volgens hem verklaart waarom de politie nooit echt achter dat netwerk is aangegaan.

Dutroux gaf, net als eerder, toe dat hij meisjes in 1995/1996 had ontvoerd en misbruikt. Hij zou ze onder dwang aan het netwerk hebben geleverd. Daarom voelt hij zich, net als de meisjes zelf, een slachtoffer.

De jury, die vanaf maandag in retraite gaat om zich te beraden over 260 schuldvragen, moet zich volgens Dutroux goed realiseren dat de meeste getuigen sinds de start van het proces op 1 maart van dit jaar ,,hebben gelogen''. Ook zijn ex-vrouw Michelle Martin, die naast hem in de beklaagdenbank zit, zou niet de volledige waarheid hebben verteld: ,,Michelle, ik heb nog nooit zoveel van iemand gehouden als van jou, zeg nu maar wat er is gebeurd.''

Dutroux suggereerde wederom dat zijn toenmalige echtgenote in sommige moorden de hand heeft gehad. Martin ontkent dat. In de loop van volgende week doet de jury uitspraak. De hoogte van de straf wordt daarna door de rechtbank bepaald.