DUITSLAND

Richter en Irak

`Gerhard Richter: Printed!' is een tentoonstelling met het complete grafische werk van de schilder Gerhard Richter. Hoezeer Richter de fotografie voor zijn schilderkunst gebruikt en andersom krijgen we op plastische wijze te zien. Het nieuwe War Cut, reeds als boek verschenen, is een reactie op de oorlog in Irak, vervat in een reeks collages. De mix van krantenteksten en abstracte beeldfragmenten verraadt precisie en afstand – en hier en daar een toefje woede.

Gerhard Richter: Printed! t/m 5 sept in het Kunstmuseum, Friedric-Bert-Allee 2, Bonn. Di-zo 10-18, wo 10-21u; 0049-228776260 of www.kunstmuseum-bonn.de

Zwevende huizen van Sobek

Als het aan de Zwabische ingenieur Werner Sobek ligt wonen wij binnenkort in een computergestuurd glazen huis zonder muren, deurklinken of stopcontacten. In zijn high-tech-utopie `R 128' gaat alles per sensor. De kubus wordt met gas en kunststoffolie automatisch verduisterd, meubels zakken na een druk op de knop in de vloer, het woonhuis zweeft zonder fundament of kanalisatie boven de grond. Energie en emissies vloeien af naar een ecologische kringloop. Met wat voor futuristische techniek Sobek aan zijn innovatieve gebouwen zoals de nieuwe luchthaven in Bangkok knutselt toont het architectuurmuseum in Münchens Pinakothek der Moderne. Sobek t/m 29 aug; Barer Str. 40. Dag beh ma 10-17u, do en vr tot 20u; 0049-8923805-360.

En verder

Bardinale, poëziefestival met performances, installaties en concerten t/m 13 juini in Dresden: www.bardinale.com; Sandstation zandsculpturenfestival met kunstwerken, lezingen en feesten, van 13 juni t/m 25 juli bij het Lehrter Stadtbahnhof in Berlijn; Der Blaue Reiter t/m 27 juni in Museum Ludwig, Keulen: www.museum-ludwig.de; Die Entdeckung des Himmels, wolkenschilderijen van William Turner, Caspar David Friedrich en John Constable t/m 5 sept in het Bucerius Kunst Forum, Hamburg: 0049-403609960.