`Dit kan er nu echt niet bij'

De VVD-ruzies in Den Haag overschaduwen de VVD-campagne voor Brussel. Maaten: ,,Dit is wat je niet wilt vlak voor de verkiezingen.''

,,Nee hè, dit kunnen we er echt niet bij hebben'', is de eerste reactie van VVD-lijsttrekker Jules Maaten op het aftreden van staatssecretaris Annette Nijs. Maaten was gisteren rond het middaguur in de auto op weg naar de volgende verkiezingsbijeenkomst in het land. Een dag voordat Nederlanders een Europees Parlement moeten kiezen, was dit wel het laatste waar hij op zat te wachten.

VVD'ers rollen ruziënd over straat en u moet voor dezelfde partij de burger over de streep trekken, die toch al geen zin heeft voor Europa te stemmen.

,,Dit is het scenario dat je níet wilt vlak voor de verkiezingen. Eerst twee etappes Dijkstal, dan drie etappes Nijs. Maar ik ben liberaal, dus optimistisch. De partijtop heeft gedacht: we moeten beslist optreden. Dit mag niet langer doorzieken.''

Was het handig van de partijleiding Nijs vlak voor de verkiezingen tot aftreden te bewegen?

,,Hadden ze gewacht, zou het slecht kunnen uitpakken. Als Nijs was aangebleven was ze een vleugellamme staatssecretaris die niets voor elkaar kreeg. De vraag is in dergelijke gevallen: hoe repareer je een fout. Voor beslist optreden is iets te zeggen.''

Wat betekent dit voor uw campagne? Veel kiezers beslissen pas de laatste dagen op wie ze stemmen.

,,Het is buitengewoon frustrerend. Vroeger stond de VVD te boek als de partij die ruziede over Europa. Van die conflicten waren we af en dan krijg je deze vulkaan over je heen. Maar ondanks alles gaan wij gewoon verder met de campagne.''

Dreigen de thema's waarmee u campagne voerde niet overschaduwd te worden door het geruzie?

,,Dat hoop ik niet. We hebben als VVD bewust gekozen voor een inhoudelijke verkiezingscampagne, niet voor een campagne gericht op personen. Daar ga ik voor.''

Opiniepeilers verwachten dat meer burgers anti-Brussel zijn, waarvan kleine protestpartijen profiteren. Wordt die scepsis niet gevoed met ruziënde politici in Den Haag?

,,Dat kan het geval zijn. De VVD is ook kritisch over de groeiende bemoeienis van Brussel. Maar belangrijk is dat ook de stem van sceptici wordt gehoord. Het is al een kleine winst als sceptische kiezers vandaag gaan stemmen.''