David Darling & The Wulu Bunun

Het was een oogstliedje met een onmogelijke titel dat in 1952 de musicologische wereld op zijn kop zette.

Pasibutbut werd al eeuwen gezongen door het Taiwanese Bunun-volk en bleek een harmonisch wonder. Het combineert namelijk niet één, twee of drie toonhoogten, zoals de evolutionair ingestelde muziekwetenschappers verwachtten, maar niet minder dan acht toonhoogten. Cellist David Darling hoorde het complexe stuk in 2000 in Taiwan. Hij besloot een opname te maken met de Bunun, die cultureel in rap tempo terrein verliezen aan de Han-Chinezen. Nu zijn de Taiwanezen niet gewend aan instrumentele begeleiding maar Darlings zacht wiegende, omspelende stijl sluit prachtig aan bij de vraag-antwoord structuur van de zangers. Sommige nummers op Mudanin Kata krijgen door zijn begeleiding zelfs iets licht swingends. Niet dat Darling de tradities in een hip jasje duwt. Hij heeft juist een mooie balans gevonden tussen etnografie en interactie. Het enige sfeerverhogende element dat producent Shu-Fang Wang aan de mix toevoegt is het omgevingsgeluid van bijen en vogels. Maar de mythe wil dan ook dat de Bunun hun zangstijl hebben geleerd door goed naar het omringende bos te luisteren.

David Darling & The Wulu Bunun: Mudanin Kata (Riverboat Records, TUGCD1032) Distr Music & Words