Bush wil grotere NAVO-rol in Irak

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren tijdens de G8-top een grotere NAVO-rol in Irak voorgesteld. Bush besprak een dag na de unanieme aanvaarding van een VN-resolutie over Irak een uitgebreider optreden van de NAVO met de Britse premier Blair. De Franse president Chirac reageerde sceptisch op een grotere NAVO-rol in Irak. Maar volgens hoge NAVO-functionarissen wordt `Irak' na de nieuwe VN-resolutie en de uitlatingen van Bush gisteren een nog belangrijker thema op de NAVO-top eind deze maand in Istanbul.

,,Wij denken dat de NAVO betrokken moet blijven'', zei Bush staand naast Blair tegen journalisten. ,,Wij zullen samenwerken met onze NAVO-vrienden om op zijn minst de rol die er nu is voort te zetten, en die hopelijk wat uit te breiden.'' Bush zei niet hoe. Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen willen de Verenigde Staten dat de NAVO betrokken raakt bij de opleiding van het nieuwe Iraaks leger.

De Franse president Chirac reageerde terughoudend: ,,Ik sta natuurlijk open voor elke discussie. Maar ik denk niet dat het de taak van de NAVO is om te interveniëren in Irak. Voorts denk ik niet dat het opportuun zou zijn of noodzakelijkerwijs goed begrepen zou worden. Ik heb sterke bedenkingen tegen dit initiatief.'' Chirac voegde eraan toe dat een grotere NAVO-rol ,,alleen kan worden voorzien'' als de Iraakse interim-regering die op 30 juni aantreedt, daar om vraagt.

Momenteel geeft de NAVO als alliantie slechts logistieke bijstand aan een door Polen geleide divisie in Irak. Daarnaast zijn zestien van de 26 NAVO-lidstaten individueel met troepen actief in de door Amerika geleide coalitie in Irak. Amerikaanse regeringsfunctionarissen gaven gisteren na het Bush-Blair-gesprek aan dat de VS inzien dat er beperkingen zijn voor een grotere NAVO-rol gegeven de Franse en ook Duitse weerstand om troepen te sturen.

Volgens NAVO-diplomaten is nu van cruciaal belang of de soevereine Iraakse regering zal vragen om een grotere NAVO-rol. Zij verwachten de komende weken binnen de NAVO toenemende druk van de VS in de aanloop naar de NAVO-top op 28 en 29 juni, vlak voor de machtsoverdracht in Irak op 30 juni. Dat landen als Frankrijk en Duitsland nu nog tegen een grotere NAVO-rol zijn, wordt erkend bij de NAVO. ,,Maar de grote vraag is nu: kunnen landen bij de VN pleiten voor een grotere rol van de internationale gemeenschap en daar tegelijkertijd in een ander gremium, de NAVO, weer afstand daarvan nemen?'', zo zegt een hoge NAVO-diplomaat.