Bredere stoelen voor tennisfans

Een recordaantal klachten over de kwaliteit van de stoeltjes op het centre court van Wimbledon heeft de prestigieuze Londense tennisclub All England Lawn Tennis Club ertoe aangezet de zetels te vervangen door bredere. Sommige zittingen zijn nog geen veertig centimeter breed, waardoor forse gebouwde toeschouwers niet erg comfortabel of zelfs helemaal niet kunnen zitten. Dat schrijft vandaag de Britse krant The Times.

De stoeltjes zullen minstens tien procent breder worden met een minumum van 46 centimeter, aldus het dagblad. Stewards op het tennispark kregen de afgelopen jaren steeds meer klachten van toeschouwers, omdat mensen soms wel anderhalve stoel nodig hadden om niet te hoeven staan.

Veel van de huidige zetels dateren uit 1922 toen volgens The Times het publiek aanmerkelijk slanker was. Ze zullen eruit worden gebroken en worden geveild. De nieuwe zitplaatsen zullen worden voorzien van zachte bekleding hoewel dat volgens The Times niet echt nodig lijkt te zijn gezien de lichaamsbouw van de moderne toeschouwer.

Het vervangen van de stoelen zal deel uitmaken van een ambitieuze honderd miljoen pond (ruim 150 miljoen euro) kostende verbouwingsoperatie die – als het aan de All England Club ligt - in 2006 zou moeten beginnen. Het meest omstreden onderdeel van het project is de mogelijke plaatsing van een dak boven het centrecourt dat open en dicht geschoven kan worden.

Het toernooi van Wimbledon, de derde grandslam van het seizoen, begint maandag 21 juni.