Blackstones satellietambities

De overname voor 1 miljard dollar van New Skies door Blackstone werkt op de wereldmarkt voor satelliettelevisie als een mes dat aan twee kanten snijdt.

De investeringsmaatschappij heeft nu twee troeven in handen bij het Monopoly-spel dat zich naar verwachting de komende jaren op deze markt zal ontwikkelen. Blackstone kan zelf een andere aanbieder van satelliettelevisie overnemen, waardoor de schaalgrootte toeneemt, of het kan zijn belang verkopen aan een of andere investeringsmaatschapij. De prijs die Blackstone voor zijn entree in deze bedrijfstak betaalde is relatief hoog. New Skies schermde met concurrerende gegadigden. Blackstone heeft 7,7 maal de verwachte winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen over dit jaar betaald – een kleine premie ten opzichte van de prijs die KKR twee maanden geleden voor het veel grotere PanAmSat neertelde.

Op het eerste gezicht is dat vreemd, gezien het feit dat schaalgrootte op de satellietmarkt een van de sleutelfactoren voor het bepalen van de waarde is. Maar New Skies biedt andere voordelen. Zijn vloot aan satellieten is nieuw en bedient aantrekkelijke groeimarkten als China en Zuid-Azië.

Maar het echte voordeel zou kunnen voortvloeien uit toekomstige consolidaties. Niet alleen PanAmSat is in handen van een investeringsmaatschappij. Eutelsat wordt gecontroleerd door de Franse investeringsmaatschappij Eurazeo. En Intelsat, waaruit New Skies in 1998 verzelfstandigd werd, is na de afgeblazen beursgang vorige maand ook te koop. De aandeelhouders van Intelsat willen hun belang graag te gelde maken.

Blackstone kan bij een consolidatie van de sector twee troeven uitspelen. Het kan een bod uitbrengen op Intelsat, in de wetenschap dat de schaalvoordelen groot zullen zijn. En mocht dat mislukken, dan zit er in ieder geval een nieuwe gegadigde op het vinkentouw als het zijn belang in New Skies weer zou willen verkopen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.