Biermerk uit Breda gered en gezegend

Het Bredase productiebedrijf van Interbrew is sinds kort gesloten, maar biermerk Drie Hoefijzers blijft bestaan. Dankzij een particulier initiatief van café-restaurant De Beyerd, in het centrum van de stad. Eigenaar Piet de Jongh zet de traditie van 7,5 eeuw bierbrouwen in Breda voort in zijn gisteren geopende huisbrouwerij die achter het restaurant in de Boschstraat is gevestigd. De Belgische bierbrouwer Interbrew stelde de receptuur en de gistkeuze beschikbaar voor `Drie Hoefijzers Klassiek'. Interbrew, dat sinds een reeks overnames inmiddels wereldwijd meer hectoliters bier produceert dan het Nederlandse Heineken, is de brouwer van onder meer Stella Artois, Hoegaarden en Leffe.

In vroeger eeuwen werden brouwerijen in de zuidelijke Nederlanden altijd ingezegend door een geestelijke, gisteren nam bisschop Tinie Muskens die taak op zich. Burgemeester C. Rutten van Breda verrichtte de officiële opening met een zelfgetapt biertje. Het traditionele bier zal voorlopig alleen in het populaire bruine café De Beyerd worden getapt. Later wordt de productie mogelijk opgevoerd, zodat meer kroegen in Breda het kunnen serveren. Dan zal het ook in een fles beschikbaar komen.

De Jongh heeft een vaste brouwer, Joppe de Bres, in fulltime dienst genomen. Hij zal in Brouwerij De Beyerd – vijf bij vier meter – wekelijks zo'n duizend liter bier produceren. ,,Dat is net voldoende om de vraag van ons café bij te benen'', aldus barkeeper Jelle van het café.