Belegger VS stelt eisen aan Shell

Het Amerikaanse pensioenfonds Calpers, een van de grootste beleggers ter wereld, vindt dat het energieconcern Shell moet reorganiseren om het vertrouwen van beleggers terug te winnen.

De reorganisatie op het gebied van ondernemingsbestuur (corporate governance) is volgens Calpers ook nodig om de winstgevendheid op lange termijn te herstellen. Het Nederlands-Britse Shell moet volgens Calpers een breed onderzoek laten verrichten door een commissie van zijn onafhanklijke commissarissen. Die commissie moet vooral kijken naar de ingewikkelde bestuursstructuur van het bedrijf.

Shell is een houdstermaatschappij, die voor 60 procent in handen is van het Nederlandse Koninklijke Olie en voor 40 procent van het Britse Shell Transport & Trading. Calpers is bezorgd dat Shell door de bestuursstructuur niet goed kan reageren op de eisen van aandeelhouders. ,,De commissarissen van Koninklijke Olie en Shell Transport lijken verwikkeld in een krachtmeting waardoor beide raden van commissarissen er niet in slagen om het management af te rekenen op zijn prestaties.'' Calpers wijst er daarbij op dat Koninklijke Olie een dominante positie heeft in de joint venture met Shell Transport. De Koninklijke bezet bijvoorbeeld bij de grote dochtermaatschappijen Shell Petroleum NV als bij Shell Petroleum Limited zes van de negen bestuurszetels.

Calpers beheert een vermogen van meer dan 150 miljard dollar en heeft volgens eigen zeggen 0,3 procent van de Shell-aandelen, dat wil zeggen van de aandelen in de twee moedermaatschappijen. Calpers zette Shell gisteren op een zogenoemde `focus lijst' met bedrijven die hun bestuur niet op orde hebben, samen met het Amerikaanse mediaconcern Disney, de witgoedfabrikant Maytag en de elektrocnicafabrikant Emerson.

Calpers is niet te spreken over de gang van zaken rond de herwaardering van de oliereserves. Shell moest eerder dit jaar een kwart van de `bewezen reserves' afboeken, een affaire die bestuursvoorzitter Watts en de productiechef Van de Vijver hun baan kostte. De beurskoers van Shell is sindsdien gedaald. Volgens Calpers presteert Shell op de beurs al vijf jaar slechter dan zijn concurrenten.

Calpers maakt zich verder zorgen om de cultuur binnen Shell. Het debacle met de oliereserves werd mede veroorzaakt door ruzies in de bedrijfstop. Van de Vijver werd ,,doodmoe van het liegen over de omvang van de problemen met de reserves'', zo schreef hij in een e-mail aan Watts. In plaats van met de problemen naar buiten te treden – zo bracht Shell later zelf naar buiten in een rapport – besloot de concerntop het probleem met de reserves `te managen'.

Shell houdt op 28 juni zijn uitgesteld aandeelhoudersvergadering, waar ook de bestuursstructuur aan de orde zal komen.