BEELDENTUINEN

Nederland telt ongeveer honderdvijftig particuliere beeldentuinen. Niet slecht voor een klein land dat nooit een wereldberoemde beeldhouwer heeft voortgebracht. Ze zijn er in alle soorten en maten: klein, groot, oud, nieuw, met de nadruk op figuratief of juist op abstract. Alleen de Randstad is slecht bedeeld. De redactie van Agenda ging op zoek naar toppers en selecteerde twaalf beeldentuinen in alle uithoeken van het land: beeldentuinen die gevarieerd zijn qua aanbod, die zowel qua tuin als beelden de moeite waard zijn, waar de bezoeker hartelijk ontvangen wordt en graag nog eens terugkeert.

KATS

De Zeeuwse Rozentuin

Wie heerlijk geurende en bloeiende rozen wil combineren met kunst zou de Zeeuwse Rozentuin in Kats moeten bezoeken. In de 4 hectare grote landschapstuin met meer dan 1000 soorten rozen en 120 soorten clematis is werk van vijf kunstenaars te zien. Blikvanger is een enorme zilverkleurige schaal, The Canadian Fall, met aan elkaar gelaste esdoornbladeren van Albert Verkade. Hij staat midden op een grasveld te pronken tussen de rozen. In een donkere hoek van de tuin staan onder een afdakje twee bronzen torso's op crinolines (Nicolaas Dinges), erboven in een nestje klinkt vogelgekwetter. Verder: bronzen en stenen beelden van Bart Kelholt en Sjoerd Buisman en schilderijen van Mathilde Cuijpers. De Zeeuwse Rozentuin ligt boven Goes net na de Zeelandbrug. In het tuinpaviljoen wordt 's zomers een lichte lunch geserveerd.

De Zeeuwse Rozentuin, Groeneweg 3, Kats. Open t/m 7 sept, di t/m za 10-17u. Tel 0113-600361. Website www.zeeuwserozentuin.nl. Entree €2,50

ZOELEN

Galerie Famke van der Kooi

Aan het plaatsje Zoelen zullen de meeste mensen snel voorbijrijden; een kerk, een buurtsuper, een café en dan heb je het wel gehad. En dat terwijl zich daar, aan de rand van rivier de Linge, een van de meest idyllische beeldentuinen van Gelderland bevindt. De tuin beslaat 3000 vierkante meter en bestaat uit drie delen: een rozentuin, een binnentuin en een boomgaard. De beelden van onder meer Thomas Junghans, Aart Schonk en André Vranken komen er goed tot hun recht. In de galerie binnen klinkt klassieke muziek. Galeriehoudster en kunsthistorica Famke van der Kooi hecht veel waarde aan wat zij de ,,ambachtelijke kennis' van een beeldhouwer noemt. Een steenhouwer die de eigenschappen van zijn steen kent, is bij haar aan het goede adres. Een pareltje in de Betuwe.

Galerie Famke van der Kooi, Molenstraat 4, Zoelen (bij Tiel). Open: t/m 21 juli en van 16 sept tot 1 nov op do t/m zo van 14-17u. Tel 0344-682053. Entree: gratis

GEES

Dehullu

Begin jaren tachtig kochten de ondernemers Arjan de Hullu en zijn vrouw Hieke een tweede huis in het Drentse Gees – een afgelegen boerderij met vier hectare grond eromheen. `Drentenieren', dat was het streven. Maar na een bezoek aan een lommerrijke tuin nabij het Engelse Redditch, kwam Arjan de Hullu op het idee om thuis een tuin aan te leggen. Op aandringen van een plaatselijke stichting voor tuinkunst stelde het echtpaar de tuin in 1991 open voor publiek – met werk van vier bereidwillige beeldhouwers. Bezochten in dat eerste jaar nog 900 mensen Dehullu, vorig jaar waren het er 24.000. Deze zomer wordt er werk van 25 beeldhouwers geëxposeerd, onder wie Anita Franken, Henk Slomp en Evert den Hartog. Een must!

Dehullu, Schaapveensweg 16, Gees (Drenthe). Open: t/m 26 sept, wo t/m zo van 13u-17u. Tel 0524-582141. Website: www.beeldeningees.nl Entree: €5

MAARSSEN

Beelden aan de Vecht

Zowel qua tuin als qua beelden is Beelden aan de Vecht een lust voor het oog. De beelden, figuratief en abstract, zijn kleurrijk, humorvol of anderszins anders-dan-anders. Al is er ook klassieker werk te vinden. Naast brons is er veel aandacht voor keramiek dat een groot deel van het jaar buiten kan staan, zoals de witte sculptuurschalen van Barbara Nanning en de vreemdsoortige damesbeelden van Heidi Daamen. In het oog springend dit jaar zijn de ballenfontein van Lodewijk Ten Bosch en de bronzen hazenbeelden van Yvonne Visser, die sterk doen denken aan scènes en figuren uit Alice in Wonderland. Ga ook even in de binnengalerie kijken bij het strakke keramiek van Daniël Levie en de knalgele vormen van Barbara Nanning. Vanaf het dakterras hebben bezoekers fraai overzicht over de tuin, die door May Hobijn en haar man Joop is aangelegd rond een voormalige fabriek in stalen veren en onderdak biedt aan tweehonderdveertig beelden van ruim dertig kunstenaars. Op het mediterraan aandoende terras, waar wat kipjes rondscharrelen, kun je koffie drinken.

Beelden aan de Vecht, Straatweg 31, Maarssen. Open: t/m 15 aug, vr t/m zo 12-17u. Tel 0346-560518. Website: www.st-ives.net/a/beelden-aan-de-vecht. Entree: €2,50 (kinderen onder de 12 jaar geen toegang). (De tuin ligt tussen Maarssen en Breukelen naast de begraafplaats).

CALLANTSOOG

De Booghgaard

Ten noorden van Callantsoog, vlakbij zee en 1 kilometer verwijderd van beeldentuin Het Vijfde Seizoen, ligt De Booghgaard. Alleen al om het groengebeuren is deze beeldentuin een bezoek waard. Onverwachte verhogingen en verborgen bospaadjes maken deze tuin tot een spannend geheel. Er staan zo'n 175 beelden van jaarlijks wisselende kunstenaars, ,,zodat we elk jaar nieuw zijn voor de bezoeker', zoals eigenaar Sylvia Boogh het uitdrukt. Bijzonder zijn de zonneschalen annex waterbakjes van Marijke Oosterman en het krachtenveld van Hieke Meppelink: een verzameling vuisten die ieder een eigen thema meekregen van de kunstenaar. In de binnengalerie zijn keramiek, kleine beelden en sieraden te zien.

De Booghgaard, Zwarteweg 1, Callantsoog. Open: t/m 12 sept, vr t/m zo 11-18u. Tel 0223-642025. Website: www.booghgaard.nl. Entree is gratis.

CALLANTSOOG

Het Vijfde Seizoen

Nog maar een jaar open en nu al toegetreden tot de absolute top van de beeldentuinen in Nederland: het Vijfde Seizoen in Callantsoog. Margriet Mourik heeft haar 1 hectare grote, schitterende tuin, die deels in het bos ligt, omgetoverd tot een beeldenparadijs. De liefhebber vindt hier grote namen als Francesca Zijlstra (die hier een eigen `tuinkamer' heeft), Arthur Spronken en Nel van Lith. Door de hele tuin is een poëzieroute aangelegd. Op de dors van de Westfriese stolpboerderij zijn klein beeldhouwwerk en schilderijen te zien van Cora Vogtschmid en keramiek van Marrie de Boer. Van Xander Spronken zijn vrijstaande objecten van metaal te bezichtigen.

Gallerie Het Vijfde Seizoen, Langevliet 1, Callantsoog (4 km ten noorden van het dorp). Open: t/m 12 sept, vr t/m zo 11-18u. Tel 0223-692672. Website: www.vijfdeseizoen.nl Entree: gratis

HEESWIJK

Interart

Interart, onder de rook van Den Bosch, heeft zich de afgelopen jaren een speciale plaats onder de Nederlandse beeldentuinen verworven. De collectie is groot, gevarieerd en door de bank genomen hoogwaardig. En in de door Arend-Jan van der Horst ontworpen beeldentuin, met vijvers en oranjerie, komen de beeldhouwwerken goed tot hun recht. Voor de lustrumtentoonstelling – Interart bestaat dit jaar 15 jaar – hebben galeriehouders Dick en Astrid Rakhorst een zestigtal kunstenaars weten te strikken, onder wie vier buitenlanders. Vooral het werk van de Spaanse Rosa Segura en de voormalige Duitse opticien Franz Josef Vanck weet te verrassen. Van hun Nederlandse vakgenoten geven Caius Spronken en Ada van Wonderen de toon aan. In het nabijgelegen kasteel Heeswijk worden in de zomermaanden rondleidingen en concerten georganisseerd. Een arrangement behoort tot de mogelijkheden.

Interart, Gouverneursweg 6c, Heeswijk. Open: t/m 10 okt, van do t/m zo van 13-17u. Tel 0413-293328. Website: www.interart.nl Entree: €4

MAASTRICHT

Kasteeltuinen Neercanne en Sint-Gerlach

In november 1991 openden beeldhouwer Jean Henkes (pseudoniem Emile Cornelis) en zijn vrouw Doret hun galerie Bell'Arte in een statig wit pand aan de rand van Maastricht. Hun collectie – met klinkende namen als Francesca Zijlstra, Gerti Bierenbroodspot en Evert van Hemert – is het hele jaar door in hun knusse achtertuin te bewonderen. Maar in de zomermaanden wordt een veertigtal grotere beeldhouwwerken overgeheveld naar de tuinen van de nabijgelegen kastelen Neercanne en St. Gerlach. En dat leidt tot een ware trektocht van randstedelijke dagjesmensen naar Limburg. Verrassend is dat niet, want wat te denken van een vrouwelijk naakt in een lavendeltuin tegen de achtergrond van een glooiend heuvellandschap? Ook tijdens de lunch op het intieme terras van Neercanne weten bezoekers zich omringd door beeldhouwwerken. Let vooral op de vruchtbaarheidsgodin van Emile Cornelis. In het zuiden weet men nog wat genieten is.

Kasteeltuinen van Château Neercanne, Cannerweg 800, Maastricht (Neercanne) en Château St. Gerlach, Joseph Corneli Allee 1, Bad Valkenburg. Informatie bij galerie Bell'Arte: 0430-3211702. Open: t/m 3 okt. Dag van 10-18u Website: www.gallerybell-arte.com Entree: gratis

Vervolg op pagina 2