Affaire Medquist bijna duidelijk

Philips verwacht dat het onderzoek naar de factureringsproblemen bij dochter Medquist aan het eind van deze maand is afgerond. Dit heeft financieel bestuurder Jan Hommen gisteren tijdens een bijeenkomst voor financiële analisten verklaard. De Amerikaanse medische dochter, voor 71 procent in handen van het elektronicaconcern, zit in de problemen door ,,mogelijk incorrecte facturering''.

Medquist heeft de bekendmaking van de resultaten over 2003 en het eerste kwartaal van 2004 uitgesteld. Hommen wilde gisteren niet vooruitlopen op de uitkomsten van het onderzoek.

Hommen deed zijn uitspraken tijdens een analistenbijeenkomst die draaide rond de gang van zaken van de medische divisie en rond de activiteiten van Philips in China. De medische divisie wordt gezien als een van de groeimotoren van Philips. Jouko Karvinen, verantwoordelijk voor deze divisie, herhaalde de doelstelling om aan het eind van dit jaar op een winstmarge 14 procent uit te komen. De omzet zal rond de 7 miljard euro uitkomen. De Finse bestuurder liet zich gisteren niet verlokken tot het uitspreken van nieuwe doelstellingen die betrekking hebben op 2005 en verder. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat we die 14 procent voor dit jaar halen. Als dat het geval is, kijken we verder.''

Philips bevestigde gisteren ook de groeidoelstellingen in China. Het concern schat voor 2007 de omvang van de activiteiten op 7 miljard, tweemaal zoveel als in 2002. Hierbij gaat het deels om (verkochte) omzet en deels om productie voor andere Philips-onderdelen.