Accenture is `fout'

Sommige Amerikaanse congresleden hebben het niet zo op van oorsprong Amerikaanse bedrijven die het land de rug toekeren. Dat bleek gisteren toen een groep Amerikaanse congresleden probeerde het miljardencontract tussen adviesconcern Accenture en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken te blokkeren.

Accenture heeft zijn hoofdkantoor naar Bermuda verplaatst om zo bepaalde belastingen te ontlopen. Politici wijzen bedrijven liever op het hoge begrotingstekort van de VS.

Vorige week wist Accenture een contract van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid in de wacht te slepen voor de registratie van alle bezoekers aan de VS. Als leider van een bedrijvengroep onder de naam Smart Border Alliance kreeg Accenture de opdracht computersystemen te ontwikkelen, waardoor bezoekers aan de VS via irisscans en digitale vingerafdrukken te identificeren zijn. Het contract is tien miljard dollar (8,2 miljard euro) waard en heeft een mogelijke looptijd van tien jaar. Het uiteindelijke lot van het contract is nu onzeker.

,,Het is simpelweg fout'' van het ministerie ,,om het tot nu toe grootste contract tussen de overheid en een bedrijf toe te kennen aan een bedrijf dat naar het buitenland is verhuisd'', zegt Rose deLauro, het Democratische congreslid dat voor de wetswijziging stemde die het buitenlandse bedrijven lastiger maakt zaken met de VS te doen.

Een Accenture-woordvoerder zegt dat het bedrijf gewoon belastingen betaalt over de zaken die het in de VS doet ,,zoals we belasting betalen in elk land waar we actief zijn''.

De wetswijziging is aangenomen in de commissie Aanbestedingen. Hierna buigt het Huis van Afgevaardigden zich erover.