Weer westerling in Saoedi-Arabië gedood

Een Amerikaan die werkte voor een Amerikaans defensiebedrijf is gisteren in zijn appartement in de Saoedische hoofdstad Riad doodgeschoten. De Amerikaan, Robert Jacobs, is de tweede westerling in drie dagen die in de Saoedische hoofdstad werd doodgeschoten.

Eerder deze week werd in Riad een cameraman van de BBC doodgeschoten en een correspondent van de Britse omroep zwaar gewond. Moslimextremisten die connecties hebben met Al-Qaeda worden verantwoordelijk geacht voor wat de laatste maanden is uitgegroeid tot een golf van geweld tegen westerlingen en tegen Saoedische overheidsdoelen.

Het bedrijf Vinnell waarvoor Jacobs werkte, heeft in Saoedi-Arabië een speciaal wooncomplex voor zijn Amerikaanse employés maar het slachtoffer gaf er de voorkeur aan elders te wonen. Vinnell heeft op dit moment enkele tientallen Amerikaanse werknemers in het land, die Saoedische veiligheidsdiensten trainen. Vorig jaar waren dat er nog 300. De vermindering zou te maken kunnen hebben met de aanslagen van vorig jaar mei op diverse wooncomplexen voor buitenlanders in Riad, waarbij 35 mensen onder wie zeven werknemers van Vinnell om het leven kwamen.

Het bedrijf liet vanochtend weten niet meteen te overwegen om personeel uit Saoedi-Arabië te evacueren. De Amerikaanse ambassade in Riad drong er tegelijk opnieuw bij de circa 35.000 Amerikanen op aan het land te verlaten.

Abdulaziz al-Muqrin, de vermeende chef van Al-Qaeda in Saoedi-Arabië, heeft in eerder verspreide boodschappen aangekondigd dat dit een ,,miserabel en bloedig'' jaar voor de Saoedische regering wordt.