Vredig getokkel van Shaheen

Aardige, rustige man. Die graag over muziek vertelt, met soms een grapje. De in Galilea geboren Simon Shaheen is wat men noemt een `waardige ambassadeur' van de klassieke Arabische muziek.

Shaheen (1955) studeerde aan de Muziekacademie van Jeruzalem en vervolgens aan de Manhattan School of Music. Inmiddels doceert hij zelf en sinds 1994 is hij betrokken bij het Arab Festival of Arts dat elk jaar wordt gehouden in New York. Hij maakte ongeveer tien cd's waarop hij klinkt als een goede, wat keurige solist.

Wie hoopte dat Shaheen op een podium uitbundiger voor de dag zou komen kwam maandag bedrogen uit. Zijn vredige getokkel op de `oed' (Arabische luit) was zo zacht en ingehouden dat het eigenlijk een geluk was dat het concert van het Groot Auditorium naar de Kleine Zaal was verplaatst. Waar een select publiek alle zeilen bij moest zetten om niet even vredig in slaap te sukkelen. Uit zijn mooie Italiaanse viool, die zoals hij uitlegde op een niet-westerse wijze was gestemd, haalde schoolmeester Shaheen wel een flink volume. Maar ook hier was het resultaat bescheiden vergeleken met wat goede zigeunerviolisten, zonder uitleg, soms met micro-tonaliteit bereiken.

Het aardigst kwam Shaheen voor de dag in het Andalusisch getinte Alqantara en de met veel trillers versierde suite Bosphorus Scenes under the Moonlight van de Turkse componist Cinucen Tanrikorur. Vreemd misschien voor een promotor van Arabische muziek maar niet vreemder dan het feit dat dit concert fungeerde als opmaat voor een project ('Atlas Ensemble in Residence') waar hij verder geen rol in speelt. Was het daarom dat Shaneen zich in twee stukken liet begeleiden door percussionisten die wel in dat Holland Festival-onderdeel staan: de braaf meetikkende Mexicaan Diego Espinosa en de net zo volgzame Nederlandse Oostenrijker Tobias Guttmann?

`Exotische' musici voor een brave, witte schoolklas; dat lijkt heel gauw op een beeld uit een antieke almanak: een aapje op een stokje in een driedelig kostuum compleet met gestrikte stropdas.

Concert: Holland Festival/Atlas Ensemble in Residence met Simon Shaheen (luit en viool). Gehoord: 7/6 Kleine Zaal KIT Tropentheater. De concertreeks in het KIT wordt op 9/6 voortgezet.

    • Frans van Leeuwen