Vijftig keer met hetzelfde meisje uit

De Amerikaanse film 50 First Dates is de film met de mooiste titel van het jaar. 50 First Dates... Misschien moet je, om erbij weg te kunnen dromen, weten dat deze afspraakjes geen afspraakjes met allemaal verschillende mensen zijn, maar steeds met hetzelfde meisje. Stel je voor: vijftig keer voor het eerst uit eten, voor het eerst naar de film, voor het eerst een kus. Dat kan alleen als het meisje in kwestie aan geheugenverlies lijdt, en dat is in 50 First Dates inderdaad het geval.

Lucy kan sinds een auto-ongeluk niets onthouden. Haar vader voelt zich schuldig en helpt haar te denken dat het nog steeds zijn verjaardag van drie jaar geleden is, waardoor er niets is dat ze had moeten onthouden. Elke dag koopt hij een taart, elke dag kwast hij de muurschildering die ze voor hem maakt weer over. Ook het personeel van het café waar ze gaat ontbijten is op de hoogte. Alleen Henry is dat niet. Hij wordt verliefd, zo verliefd dat hij als hij uitvindt wat er aan de hand is, niet terugschrikt.

De plot van 50 First Dates is iets zonniger en bijna net zo mooi als die van Groundhog Day, de film van Harold Ramis waarin Bill Murray telkens op dezelfde dag wakker wordt. Helaas is de rest veel minder mooi, ook al wordt Lucy gespeeld door Drew Barrymore. Want 50 First Dates is een film van Peter Segal met Adam Sandler, en dus zijn de vervelende grappen over kots en tepels talrijk. Sandler is een komiek die in Amerika veel populairder is dan in de rest van de wereld. Zelfs zijn optreden in Punch-Drunk Love van arthouse-lieveling Paul Thomas Anderson heeft daar weinig verandering in gebracht. Toch is Sandler zo langzamerhand wel een unieke komiek geworden. Sinds hij zijn legendarische boosheid aan de wilgen heeft gehangen, heeft hij geen enkele gimmick meer; hij is een komiek zonder eigenschappen.

Sandler ziet er zelfs bijna uit als een gewone leading man, al worden er in de film wel veel grappen gemaakt over zijn eivormig hoofd. Heel soms is het jammer dat film geen toneel is. Daar kan een goed stuk gewoon nog eens worden overgedaan. Een remake van 50 First Dates door Harold Ramis en Bill Murray zit er waarschijnlijk niet in.

50 First Dates. Regie: Peter Segal. Met: Adam Sandler, Drew Barrymore, Rob Schneider, Blake Clark. In: 31 bioscopen.

    • Bianca Stigter