Van der Laan zal Berenschot-advies wel benutten

Staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur, D66) zal zich bij het schrijven van de cultuurnota dit najaar deels baseren op het rapport Berenschot. Hiermee gaat zij in tegen het advies van de Raad voor Cultuur om het rapport met ,,terughoudendheid'' te benaderen. Dit bleek gisteren in de Tweede Kamer. In eerste instantie vroeg Van der Laan de Raad voor Cultuur de taken van de ondersteunende kunstinstellingen te ordenen. Toen de Raad hier maar gedeeltelijk aan beantwoordde, gaf de staatsecretaris Berenschot opdracht het onderzoek te doen. Het bureau concludeerde dat Van der Laan 5 tot 16 miljoen euro kan besparen door het aantal ondersteunende instellingen te reduceren. Op welke instellingen het gaat, werd niet vermeld. De Raad liet maandag weten het rapport onbruikbaar te vinden, maar de staatsecretaris gebruikt het toch. ,,Als de Raad het onderzoek had gedaan, had ik minder op Berenschot geleund.''