Van Dalsum Ring voor Scholten van Aschat

Terwijl een kreet van eerbiedige verwondering door de Haagse Koninklijke Schouwburg ging, overhandigde Pierre Bokma gisteravond de Albert van Dalsum Ring aan Gijs Scholten van Aschat (1959). Bokma zei zijn vriend en collega te hebben uitverkoren ,,omdat zijn constante en buitengewoon hoge niveau van acteren gedurende de afgelopen 21 jaar zo uitzonderlijk is.''

Bokma (1955) prees zijn opvolger ook wegens ,,zijn nooit aflatende onderzoek naar de mogelijkheden, zijn lef, zijn schaamteloosheid en zijn veelzijdigheid daarbinnen.''

De ring is een hoge onderscheiding die grote acteurs aan elkaar doorgeven. Hij werd in 1960 door de Vereniging van Schouwburgdirecties aan Albert van Dalsum toegekend met de bepaling dat de drager hem doorgeeft aan een acteur van een jongere generatie. Van Dalsum gaf de ring in 1964 door aan Paul Steenbergen, die hem in 1970 aan Ko van Dijk gaf. Van Dijk gaf de ring in 1977 door aan Peter Oosthoek. Pierre Bokma kreeg hem in 1982. Bokma is sinds twee jaar ook houder van de vergelijkbare Paul Steenbergenpenning.

Scholten van Aschat speelde vanaf 1983 bij de Haagse Comedie, bij het Nationale Toneel en bij Orkater. Hij kreeg in 1997 een Gouden Kalf voor zijn rol in de tv-serie Oud geld en in 1993 de Louis d'Or voor zijn dubbelrol in het toneelstuk Decadence. Hij is vier keer genomineerd voor de de Louis d'Or, onlangs nog voor zijn huidige rol in Demonen. De uitreiking van de Louis d'Or is maandag.

Vrijdag in CS: Gesprek met Gijs Scholten van Aschat