Utrecht is er klaar voor

`Wie hier niet als Oranje-fan binnenhuppelt, wordt er 1,2,3 weer uitgeknuppeld' waarschuwt een oranje spandoek op het Keerkringplein in de Utrechtse volkswijk Sterrenwijk. Geen loze kreet, want bij de versiering van straten en huizen tijdens grote voetbaltoernooien spant Sterrenwijk samen met Ondiep traditioneel de kroon in de Domstad.

Ruim voor de eerste EK-wedstrijd van het Nederlands elftal, tegen Duitsland, zijn de Utrechters al bevangen door de Oranje-koorts en zijn de straten van Sterrenwijk en in mindere mate Ondiep veranderd in een vlaggetjeszee. Tussen de huizen zijn overal lijnen met oranje vlaggetjes gespannen, evenals langs de houten raamkozijnen. De bewoners hebben in hun buitenlamp een oranje peertje gemonteerd en diverse straatlantaarns zijn met waterverf bewerkt om de oranje gloed 's avonds te versterken.

,,We zijn nog niet klaar, hoor. Er komen nog allemaal oranje ballonnen bij'', verzekert mevrouw Topçu uit de Marsstraat. Ze hoefde voor de versiering van haar huis geen nieuwe spullen te kopen, want de vlaggetjes van vier jaar geleden, toen het EK in Nederland werd gespeeld, lagen nog op zolder. ,,Die geven tenminste niet zo af op de raamkozijnen, zoals die nieuwe vlaggetjes die eraan vastplakken'', vertelt Topçu in haar voortuintje.

Buurman Dick van Dijk knikt bevestigend en wijst op de talloze haakjes op de gevels waaraan de lijnen met vaggetjes zijn bevestigd. Tijdens het vorige EK hadden de bewoners gaatjes in de regenpijpen geboord, maar dat was geen succes. ,,Die pijpen kwamen van de muren af'', grijnst Van Dijk. Hij is helemaal klaar voor het EK. ,,Het is een voordeel dat we tegen Duitsland beginnen, want dat is een echte toernooiploeg die steeds sterker wordt. Ik ga uit van een halve-finaleplaats'', zegt Van Dijk over de kansen van Oranje.

Dat denkt ook zijn buurtgenoot Fred Sluyk. ,,Een halve finale halen ze zeker. Je moet optimistisch blijven. Anders doe je dit niet'', wijst Sluyk op zijn versierde huis. Met zijn buren heeft Sluyk het huizenrijtje aan het Keerkringplein omgetoverd tot een oranje bolwerk. In de voortuintjes staan oranje partytenten, de hekjes zijn met vlaggetjes behangen en voor het EK hebben de bewoners speciaal Afrikaantjes geplant.

Op zijn voorgevel heeft Sluyk `Holland' staan. De letters bestaan uit pvc-pijpen met daarin gemonteerde oranje lampen. De vensterbank ligt bezaaid met oranje opblaasmateriaal: klompen, molens, ballen, leeuwen en kronen. En op wedstrijddagen staat de tap om elf uur 's ochtends buiten voor de voorbespreking, vertelt Sluyk. Op die dagen blaast hij samen met familie en vrienden ook nog eens een kleine duizend ballonnen op. Sluyk is trots op zijn oranje wijk. ,,In Ondiep is het ook wel aardig maar dat haalt het niet bij de gezelligheid bij ons'', wijst hij op de rivaliteit tussen de wijken.

In Ondiep is de Oranje-gekte twee weken voor de aftrap tegen Duitsland nog niet overal doorgedrongen. Sommige straten zijn door de bewoners al omgedoopt in een `Oranje-zee' van vlaggetjes en opblaasleeuwen- en kronen. Maar andere straten zijn nog goeddeels kaal.

Zoals de Vijgeboomstraat, waar international Wesley Sneijder is opgegroeid. Bouke Goedhart drinkt in zijn voortuin een biertje. Hij doet niet mee aan de gekte. ,,Ze (het Nederlands elftal, red.) komen toch niet ver en dan moet je al die versieringen weer afbreken'', zucht Goedhart, die de wanvertoning tegen België hekelt. Alleen zijn vroegere buurtgenoot Sneijder voldeed volgens hem in de oefeninterland. ,,Dat jochie was de beste.''

Daar sluit Cor Boot, de voormalige overbuurman van Sneijder, zich graag bij aan. ,,Wesley ziet het spelletje goed en wordt een hele grote. Het was een leuk schoffie. Altijd aan het voetballen hier op straat. Hij haalde wel eens geintjes uit en had wel eens een grote bek. Maar hij was goudeerlijk'', zegt Boot over zijn vroegere buurjongen. Of Boot zijn huis nog gaat versieren? ,,Ja, de spulletjes staan klaar. Ik moet maar eens beginnen'', antwoordt Boot bijna schuldbewust als hij hoort dat Sterrenwijk al helemaal oranje is.

    • Pieter de Vries