Té vergroeid met de boeken om te snijden

Papier is papier. Maar nu hij de boeken van een van Nederlands grootste boekhandels, Donner in Rotterdam, heeft verruild voor het kantoorpapier van het hoofdkantoor van Boekhandels Groep Nederland (BGN) in Houten, ,,mist hij het wel'', zegt de 47-jarige jurist André Vingerling. Boekhandels Groep Nederland heeft in negen steden boekhandels (zoals Scheltema in Amsterdam en Scholtens Wristers in Groningen) en in totaal 35 vestigingen. Per 1 april heeft Donner in Rotterdam een nieuwe directeur, Kees de Groot, maar Vingerling was eind vorig jaar al vertrokken. In de tussentijd heeft een interim-manager een reorganisatie doorgevoerd. Waarom deed Vingerling, die achttien jaar geleden als verkoper in de winkel begon, dat niet zelf? ,,Ik was tamelijk vergroeid met het bedrijf'', zegt hij. Dat betekent dat hij misschien niet hard genoeg zou zijn voor een kille sanering onder zijn jarenlange collega's? ,,Dat was de verwachting.''

    • Freek Staps