Staking tegen dure olie verlamt Nigeria

Nigeria, het zevende olieland ter wereld, ligt plat. Een algemene staking, door de vakbonden uitgeroepen uit protest tegen de hoge brandstofprijzen, heeft vandaag de economie van Nigeria verlamd. Miljoenen Nigerianen hebben het werk neergelegd.

Op de oliemarkt had de staking geen invloed. Op de termijnmarkt van Londen daalden de olieprijzen vandaag verder. Brent noteerde omstreeks het middaguur 34,87 dollar per vat.

Een woordvoerder van Shell, dat de helft van de Nigeriaanse olie-productie van 2,5 miljoen vaten per dag voor zijn rekening neemt, zei dat bij de olie-installaties de situatie kalm was, ondanks pogingen van stakers om de terminals en oliebronnen te sluiten. Het was volgens hem nog te vroeg om vast te stellen of zij daarin waren geslaagd. ,,Wij bestuderen nog steeds de gevolgen.''

In de verlaten straten van Lagos, de grootste Afrikaanse stad ten zuiden van de Sahara, speelden vandaag kinderen. Banken, scholen en winkels in heel Nigeria waren gesloten.

In de hoofdstad Abuja probeerden op belangrijke kruispunten politieagenten uitgerust met traangaswapens en automatische geweren stakers ervan te weerhouden hun aangekondige demonstraties te houden. Een rechtbank in de hoofdstad verordonneerde gisteren de regering de brandstofprijzen te verlagen en de vakbonden van hun staking af te zien, maar daaraan is geen gevolg gegeven.