Scholieren geven stem aan PvdA

Als het aan de middelbare scholieren in Nederland ligt, wordt de PvdA met 25,8 procent van de stemmen de grootste Nederlandse partij bij de Europese verkiezingen. Daarna komt de VVD met 12,9 procent, gevolgd door GroenLinks en het CDA (respectievelijk 10,4 en 10,2 procent). Dit blijkt uit de scholierenverkiezingen die het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) vorige week hield onder 50.000 scholieren.

Volgens Ewoud Poerink van het IPP is het opvallend dat partijen die voor het eerst meedoen aan de Europese verkiezingen een behoorlijk aantal stemmen krijgen. Winnaars onder de nieuwe partijen zijn de LPF (7,6 procent), de Partij voor de Dieren (7,3 procent) en Nieuw Rechts (3,0 procent). ,,Scholieren stemmen nog voor 100 procent met hun hart en gevoel.'' Winsten en verliezen tonen hetzelfde patroon als bij de echte verkiezingen, maar de verschuivingen zijn heftiger. ,,De PvdA wint en de VVD verliest. Dat komt overeen met de landelijke trend'', zegt Poerink. Ten opzichte van vier jaar geleden wint de PvdA 0,9 procent en verliest de VVD 9,7 procent. Een andere opvallende verliezer is GroenLinks, dat 7,2 procent van de scholierenstemmen kwijtraakt.

Van de 50.000 scholieren heeft 34 procent een stem uitgebracht. ,,De opkomst hangt af van de school. Bij de één voeren ze een stemplicht in, bij de ander besluiten ze de verkiezingen niet te houden. De uitslag ligt hier tussenin'', aldus Poerink.