Robben is klaar voor basisplaats

Arjen Robben is klaar voor een basisplaats in het Nederlands elftal tegen Duitsland. Dat verklaarde de linksbuiten gisteren na de eerste training van de nationale voetbalselectie in estadio Municipal van Albufeira, waar Oranje zich voorbereidt op het naderende Europees kampioenschap in Portugal.

Robben was zes weken uit de roulatie met een hamstringblessure, maar meent dat hij nu weer fit genoeg is om op het hoogste niveau te spelen. Dat kan wat hem betreft volgende week dinsdag in de beladen openingswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Duitsland. Tot nog toe was Robben slechts inzetbaar als invaller.

Nu denkt de aanwinst van Chelsea dat hij vanaf de eerste minuut kan spelen. Hoewel Robben gisteren nog apart trainde wegens een ,,lichte prikkel'' onder de knieholte die hij zaterdagavond opliep tegen Ierland. ,,Ik wil heel graag spelen tegen de Duitsers'', aldus Robben. ,,Dat zijn heel speciale wedstrijden die je als voetballer graag wil meemaken. Ik zal op de training ervoor zorgen dat iedereen kan zien dat ik deze wedstrijd goed aankan.'' Vanochtend deed Robben mee met de groepstraining.

Linksbuiten Robben ruikt zijn kans nadat Dick Advocaat zaterdag na de aanfluiting tegen Ierland verklaarde dat hij met vleugelaanvallers wil gaan spelen. Over de speelwijze wisselde de bondscoach gisteravond van gedachten met een aantal spelers.

De eerste trainingen in Albufeira waren gisteravond en vanochtend vooral een toeristische attractie. Het vakantieplaatsje in de Algarve lijkt het bezoek van Oranje vooral aan te grijpen om de eigen populariteit onder reislustigen te vergroten. De warming-up van de spelers van het Nederlands elftal werd begeleid door luidruchtig vuurwerk. Gadegeslagen door honderden toeristen op de tribune die hun vakantie combineren met het bijwonen van de trainingen van de Nederlandse selectie.

Clarence Seedorf maakte dat alles niet mee. Hij bleef gisteren achter in het hotel met een lichte hamstringblessure die zich volgens KNVB-arts Goudswaard ,,in de ontstekingsfase'' bevindt. De wedstrijd tegen Tsjechië op 19 juni zou de Milan-speler kunnen halen, de confrontatie met Duitsland, volgende week dinsdag, gaat waarschijnlijk niet lukken.