Prijs voor korrels die snel water zuiveren

Wasmiddelen- en levensmiddelenconcern Procter & Gamble (onder meer Pampers, Oil of Olaz, Ariel) heeft een prijs voor ontwikkelingshulp van de Verenigde Naties gekregen voor de ontwikkeling van een goedkoop middel om water te zuiveren. Met het middel, dat vorig jaar op de markt is gebracht, komt schoon drinkwater binnen handbereik van de meer dan een miljard mensen die daar nu niet over kunnen beschikken.

De gisteren in het Marokkaanse Marrakech voor het eerst uitgereikte World Business Award van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties en de Internationale Kamer van Koophandel wordt voortaan jaarlijks toegekend aan een bedrijf of organisatie die bijdraagt aan het oplossen van het mondiale armoedeprobleem.

Het waterzuiveringsmiddel van Procter & Gamble bestaat uit korrels die, zodra ze aan water zijn toegevoegd, het water zuiveren van ziekteverwekkende bacteriën, virussen en parasieten. Volgens de producent is visueel waar te nemen dat het water schoner wordt. Een portie korrels ter grootte van een suikerzakje reinigt een jerrycan met water binnen enkele minuten.

De bacteriën hechten zich aan de korrels en worden, samen met het zuiveringsmiddel, weer uit het water gehaald door het te filteren door bijvoorbeeld een theedoek. Procter & Gamble vergelijkt de werking van het middel met een magneet.

Procter & Gamble verkoopt het middel inmiddels aan hulpdiensten in Botswana, Tsjaad, Malawi, Liberia en Zimbabwe. Het middel wordt al langer gebruikt voor het industrieel reinigen van grote hoeveelheden water, maar is door Procter & Gamble geschikt gemaakt voor kleinschalig gebruik in individuele huishoudens.

De VN hebben in 2000 een aantal `millenniumdoelen' gesteld, waaronder het streven om in 2015 het aantal mensen zonder toegang tot schoon drinkwater met de helft terug te brengen. Naar schatting 2 miljoen kinderen sterven jaarlijks aan diarree die het gevolg is van het drinken van vuil drinkwater.

Enkele van de andere VN-doelen zijn het realiseren van onderwijs op basisschoolniveau voor alle kinderen ter wereld, het beëindigen van hongersnoden en het terugdringen van kindersterfte.