Oranje baadt in weelde

Oranje slaapt in een luxueus vijf- sterrenhotel. De spelers weten zich omringd door duizend gewone toeristen die per ongeluk hetzelfde hotel hebben geboekt.

'S Morgens in het kingsize bed van de luxe superior room wakker worden door de tjilpende vogels in de pijnbomen of palmen. Met op de achtergrond het ruisen van de zee. 's Middags een moeilijke keuze: luieren aan het zwembad of op het strand. In ieder geval een voetbaltijdschrift uit Nederland mee. Tegen de avond golfen of een beetje tennissen om toch de benen wat te strekken. En na het diner wat rondsloffen op het terras, in de lounge of misschien wel de bar.

De spelers van het Nederlands elftal komen het EK wel door als ze zich mogen ontspannen. Ze zullen zich af en toe meer op vakantie wanen dan op een belangrijk eindtoernooi. Daar hebben bondscoach Dick Advocaat en zijn rechterhand Hans Jorritsma wel voor gezorgd. Oranje vertoeft vanaf 8 juni in het luxueuze vijfsterrenresort Sheraton Pine Cliffs in de Algarve aan de Portugese zuidkust. Vanuit dit basiskamp, waar ook de persconferenties worden gehouden, wordt via Faro naar de speelsteden Porto, Aveiro en Braga gevlogen voor de groepsduels tegen respectievelijk Duitsland, Tsjechië en Letland.

Op enkele kilometers van het toeristische Albufeira baadt Oranje in weelde. De royale kamers, die normaal gesproken vierhonderd euro per nacht kosten, zijn comfortabel ingericht met donkere houten meubelen. Mandje met fruit op de tafel van het zitje. Aan de muur hangt een wandkleed, de spelers zullen het niet in hun eigen woning hebben. De royale badkamer is uitgerust met bad, bidet en marmeren vloer.

Het beschilderde tegelwerk aan de muur is conform het hele hotel. Hier moet een peloton tegelzetters een hele klus aan hebben gehad. Het complex (70 hectare) is voorzien van een negen holes golfcourse. Er zijn verder drie zwembaden en vijf tennisbanen. Via de tuin komt de wandelaar bij steile, rode rotspartijen die de zee tegenhouden. In de peilloze diepte ligt het strand dat via een lift is te bereiken. Dat scheelt weer trappenlopen.

Voor dit alles moet het Nederlands elftal wel een prijs betalen. Het resort, dat verder ook uit appartementen en privé-huizen bestaat, wordt in het hoogseizoen namelijk ook nog bevolkt door duizend echte vakantiegangers. Het complex dient bovendien als passage naar het strand. Dreigt voor Oranje daardoor niet een zoete inval die de rust in de voorbereiding op een belangrijke interland danig kan verstoren?

Bondscoach Dick Advocaat zegt dat er in dit opzicht een bewuste keuze is gemaakt. Hij wil de spelers niet opsluiten. Dat heeft in het verleden, zoals op het WK 1990 (Joegoslavië, Sicilië) en Euro 2000 (Hoenderloo) juist averechts gewerkt. De internationals zijn tegenwoordig bij hun buitenlandse werkgevers bovendien gewend om in drukke stadshotels te slapen. Advocaat rekent op de discipline van zijn selectie. ,,En als ze toch wat willen, houd je ze niet tegen.'' Eventuele escapades lijken niet zonder risico, want op enkele kilometers afstand, eveneens in een vijfsterrenresort, maar dan gloednieuw, slapen de spelersvrouwen.

De beveiliging aan de poort wordt aangescherpt. ,,Maar je kunt niet elke vierkante meter bewaken'', zegt de Belgische general manager van het hotel Guido de Wilde. ,,Het is een open domein. En de business gaat door.''

De `Pine Cliffs' waren ook in trek bij andere EK-deelnemers. De Duitsers, die bekend staan om hun pünktliche organisatie en luxueuze hotels, meldden zich na Oranje via een reisagent bij De Wilde. Tevergeefs. Daarmee had Oranje de eerste slag voor het EK al gewonnen. ,,En zo zijn er meer landen geweest die hier hun basiskamp wilden vestigen'', vertelt De Wilde. ,,Maar de KNVB heeft reeds voordat de kwalificatie een feit was een optie op dit hotel genomen. Ik moet zeggen dat de bond wat organisatie betreft grote indruk op mij maakt. Er wordt niets aan het toeval overgelaten. Alles is grondig voorbereid.''

Het Nederlands elftal zal trainen in het stade municipal in Albufeira. Een oud stadion in een buitenwijk, wel met een perfecte donkergroene grasmat. De bezoekers van de trainingen kunnen eenmaal thuis de schoenen poetsen. Overal ligt het rode gruis en stof van de rotsen. De infrastructuur in de Algarve valt sowieso tegen. De spelers van het Nederlands elftal zullen daar echter geen last van hebben. Ze komen in een vakantieparadijs terecht waar het (Oranje) zonnetje in juni gemiddeld twaalf uur per dag schijnt, het zeewater 20 graden is en de luchttemperatuur een moyenne heeft van 22 graden.

    • Erik Oudshoorn