Ombudsman bezorgd over Griekse detenties

De Griekse ombudsman Andreas Takis wil opheldering over het plan van de regering om de veertien veroordeelden van de terreurorganisatie `17de November' over te brengen naar een nieuwe, zwaarbeveiligde gevangenis bij Lárissa in het noorden van Griekenland.

In hun huidige detentie in Athene worden zij strikt gescheiden gehouden van de overige gevangenen. De zes met levenslang zitten in een andere ruimte dan de acht die celstraffen van acht tot tien jaar hebben gekregen. De gevangenen zelf spreken van een ,,gevangenis in de gevangenis''. De ombudsman vraagt naar de rechtmatigheid van de aparte behandeling.

De veertien zijn verstoken van het programma van arbeid en educatie dat voor de andere gedetineerden geldt. De man die als hun leider wordt beschouwd maar die elke betrokkenheid blijft ontkennen, Alexander Jitópoulos (60), klaagt dat hij geen materiaal mag ontvangen van de Parijse universiteit waar hij is ingeschreven. Overbrenging naar Lárissa zou deze discriminatie nog versterken, aldus de ombudsman. De veertien, die in afwachting zijn van behandeling van hun strafzaken in hoger beroep, zouden hun contacten met familie en advocaten kwijtraken. Sommigen hebben minderjarige kinderen.

De acht met lagere straffen klagen in een brief aan het dagblad Eleftherotypía dat de Griekse Commissie voor de Mensenrechten alleen de zes tot levenslang veroordeelden heeft bezocht.

Intussen sleept het proces tegen een tweede terreurorganisatie, de Revolutionnaire Volksstrijd (ELA), dat in februari is begonnen, zich nog steeds voort. Dit gaat tegen zes personen, van wie er drie gevangen zitten, beschuldigd van twee moorden en een groot aantal aanslagen. Het horen van de honderden getuigen is nog niet op de helft, en men ziet aankomen dat ook die drie op 2 augustus moeten worden vrijgelaten, omdat dan de termijn van achttien maanden verstrijkt waarin men zonder veroordeling kan worden vastgehouden. Dit zou dan gebeuren tien dagen voor de opening van de Olympische Spelen, volgens de regering ,,de veiligste ooit gehouden''.

    • F.G.Van Hasselt