Nog steeds geen nieuwe directeur van Europol

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de lidstaten van de Europese Unie zijn er gisteren weer niet in geslaagd een nieuwe directeur voor de politieorganisatie Europol te benoemen. Het mandaat van de huidige directeur, de Duitser Jürgen Storbeck, loopt in juli af. Duitsland wil hem herbenoemd zien, maar Frankrijk en Italië hebben beide ook een kandidaat. Zij worden gesteund door landen als Groot-Brittannië die niet tevreden zijn over Storbeck. De zaak zit al maanden in een impasse: het besluit moet unaniem worden genomen. ,,Een blamage'', vindt de Nederlandse minister Remkes. Als de regeringsleiders van de EU er volgende week ook niet uitkomen, gaat de huidige Spaanse adjunct-directeur tijdelijk Europol leiden. Nederland moet dan, als komend voorzitter van de EU, een oplossing zoeken.