N-woord even taboe

Het had de spetterende slotmanifestatie moeten worden van de VVD-campagne voor de Europese verkiezingen. Ze waren er ook allemaal: lijsttrekker Jules Maaten, partijleider en vice-premier Zalm, fractieleider Van Aartsen, de ministers Hoogervorst (Volksgezondheid) en Dekker (VROM), de staatssecretarissen Rutte (Sociale Zaken) en Nicolaï (Europese Zaken), en de VVD-kandidaat voor de Europese Commissie Neelie Kroes.

Maar de schaduw van geruzie in Den Haag hing gisteren over de bijeenkomst in het voormalige jeugdhotel Arena. Terwijl staatssecretaris Nijs (VVD, Onderwijs) gisteravond in de Tweede Kamer stond te vechten voor haar politieke leven, vermeden de liberale hot-shots in Amsterdam zorgvuldig haar naam.

Zalm verklaarde alleen, in verband met het ontbreken van zijn das, dat het ,,politiek warm'' was in Den Haag. En lijsttrekker Maaten had een aansporing voor de kiezer: ,,Wat er in Den Haag ook gebeurt, laat u niet van de wijs brengen en ga stemmen.'' Fractieleider Van Aartsen prees Kroes aan en wijdde zich verder voornamelijk aan de ,,vijf hervormingsfronten'' van de VVD in Den Haag. Maaten had pech. Tijdens zijn slotspeech stonden niet de geplande leuzen op het grote projectiescherm achter hem, maar twee miniscule woordjes: ,,no signal''.