Microsoft wil kopen

Geen wonder dat Microsoft probeert al zijn rechtszaken te schikken. Het softwareconcern wil een deel van zijn omvangrijke berg kasgeld gebruiken voor een grote overname, nu een fusie met SAP is afgesprongen. Beide bedrijven zitten net als branchegenoot Oracle in een lastig parket.

Midden jaren negentig boekten zij alle drie een jaarlijkse omzetgroei van 30 procent of meer. Maar de afgelopen paar jaar is de omzetgroei gestagneerd en analisten verwachten dat hij nog verder zal teruglopen. De gesprekken tussen Microsoft en SAP waren dus niet zo verrassend. Het probleem is dat het onwaarschijnlijk is dat de toezichthouders een samengaan van twee van de drie genoemde bedrijven zullen toestaan.

De stap van Microsoft lijkt te zijn ingegeven door het bod dat Oracle vorig jaar op concurrent PeopleSoft uitbracht. Dat zou tot een fusie hebben geleid van de tweede en de derde speler op de markt voor zakelijke software.

Microsoft – nummer vier – overwoog toen een bod op SAP, het Duitse bedrijf dat de sector domineert. Maar de kans op succes leek klein gezien de problemen van Microsoft met de toezichthouders in Washington en Brussel.

Microsoft zag uiteindelijk af van een overname op grond van de ,,ingewikkeldheid van de transactie en de daaropvolgende integratie'' – niet toevallig na het aanschouwen van de vijandige reactie van het ministerie van Justitie op de poging van Oracle om PeopleSoft te kopen. SAP heeft immers een groter deel van de markt voor zakelijke software in handen dan PeopleSoft en Oracle samen.

Hoewel een megafusie dus misschien niet langer aan de orde is, zou Microsoft nog wel een poging kunnen wagen om PeopleSoft in te lijven. Het bezwaar van het ministerie van Justitie tegen de overname van PeopleSoft door Oracle is dat SAP, Oracle en PeopleSoft gedrieën de sector beheersen. Als dat zo is, waarom zou Microsoft dan moeten worden geweerd?

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Robert Cyran