Leiders G8 blij met Irak-resolutie

De leiders van de acht grootste industrielanden, de G8, hebben gisteravond aan de vooravond van hun top in de Amerikaanse stad Savannah (Georgia) instemmend gereageerd op de aanname van de Irak-resolutie.

Maar de leiders van de twee grootste Koerdische partijen in Irak hebben gedreigd hun steun aan de interim-regering in te trekken als hun rechten niet grondwettelijk worden gegarandeerd.

In de resolutie wordt de vestiging van een soevereine Iraakse regering bestendigd, en wordt de verhouding van die regering tot de buitenlandse troepenmacht in Irak in grote lijnen geregeld. De tekst is unaniem aangenomen.

De Amerikaanse president Bush, gastheer van de G8, toonde zich zichtbaar tevreden dat de kwestie is geregeld voordat de top vandaag formeel begon. Bush noemde de resolutie ,,een grote overwinning voor het Iraakse volk. Het toont dat we schouder aan schouder staan met de mensen in Irak''.

Vandaag ontvangt Bush de nieuwe Iraakse president al-Yawar. De Britse premier Blair sprak van een ,,belangrijke mijlpaal voor het Iraakse volk. We willen nu allemaal de verdeeldheid achter ons laten, en ons verenigen in een visie op een modern, democratisch en stabiel Irak. (..) De wereldgemeenschap heeft met één stem gesproken.''

De leiders van de belangrijkste Koerdische partijen in Irak zijn ontstemd over het feit dat tijdelijke grondwet, waarin de rechten van de Koerden worden gegarandeerd, niet is opgenomen in de resolutie. Diplomaten hebben gezegd dat verwijzingen naar de interim-grondwet bewust zijn weggelaten om tevoorkomen dat de machtige shi'itische geestelijke Sistani zijn steun intrekt.

Ook de regeringsleiders van de overige permanente leden van de Veiligheidsraad die gisteren aankwamen in de Amerikaanse staat Georgia, waren minder uitbundig. De Russische president Poetin noemde de resolutie ,,zonder overdrijven een grote stap voorwaarts'' en ,,een kwalitatieve verandering in de status van Irak, de buitenlandse troepen daar en de invloed van de VN op de situatie.''

De zegsvrouw van de Franse president Chirac wilde ,,een zekere voorzichtigheid aanbevelen''. Bondskanselier Schröder van Duitsland noemde de resolutie ,,een goed fundament voor de stabiliteit in Irak''. Schröder had gisteren een bilateraal onderhoud met Bush, dat later werd omschreven als het warmste contact dat de twee sinds lang.

Bush wil tijdens de G8-top een alomvattend plan voor het bevorderen van democratie en stabiliteit in en rond het Midden-Oosten voorleggen. Vooralsnog lijkt dit plan op weerstand te stuiten, ook in het Midden-Oosten. Aan de uitnodiging om naar de G8-top te komen gaven Egypte en Saoedi-Arabië geen gehoor.