Leger Congo herovert Bukavu

Congolese regeringstroepen hebben vanochtend de grensstad Bukavu heringenomen. De stad werd vorige week bezet door rebellerende soldaten, waardoor een vorig jaar gesloten vrede ernstig in gevaar kwam.

Het regeringsleger kon Bukavu zonder geweld innemen. De leider van de rebellerende soldaten, kolonel Jules Mutebusi, was eerder vanochtend met een groot deel van zijn mannen gevlucht. Generaal Laurent Nkunda, net als Mutebusi een voormalig commandant in het door Rwanda gesteunde rebellenleger RCD waarvan troepen geïntegreerd zijn in het nieuwe nationale leger, had zich zondag al teruggetrokken uit de grensstad. Mutebusi bleef zich echter verzetten, ondanks binnenlandse en buitenlandse druk. Onduidelijk is waarom hij vanochtend is gevlucht en waarheen.

De Verenigde Naties bevestigden dat Bukavu is heroverd. De stad was gevallen ondanks de aanwezigheid van bijna duizend VN-soldaten. ,,Zoals het er nu naar uitziet, heeft de regering de stad vreedzaam en zonder bloedvergieten heringenomen'', zo zei het hoofd van de VN-missie Alpha Sow vanochtend. ,,Dat is een goed teken voor het vredesproces.'' De VN zijn begonnen met het afdwingen van een wapenverbod.

De gevechten in en rond Bukavu tonen dat de vrede in Congo fragiel is. Mutebusi en Nkunda vielen de stad aan om ,,Bukavu te bevrijden van de slachtingen'', zei Mutebusi. Hij doelde op de moorden die het reguliere leger zou hebben uitgevoerd op Banyamuleng Tutsi's in de stad. In gesprek met journalisten zei Mutebusi vanochtend de VN te hebben gevraagd om een onderzoek naar de vermeende slachtingen. Ook toonden de gevechten in Bukavu opnieuw de spanningen tussen Congo en Rwanda. Congo beschuldigt de Tutsi-regering van het buurland Mutebusi en Nkunda te steunen. Rwanda ontkent dit en sloot de grens.

Ooggetuigen melden dat de inwoners van de grensstad vanochtend feestvierden en het regeringsleger met gezang ontvingen. Ze hebben een week lang in de val gezeten. Naar schatting negentig Congolezen zijn in de afgelopen dagen om het leven gekomen.