Lansink en Melchior uit elkaar

Jos Lansink (43) heeft met onmiddellijke ingang afscheid genomen van zijn broodheer Leon Melchior en gaat verder als zelfstandig ondernemer. Het Rotterdamse CHIO, van 17 tot en met 20 juni, zal het eerste evenement zijn waar Lansink zijn première als eigen baas beleeft.

Het contract tussen de stoeterij Zangersheide van Melchior en Jos Lansink zou aanvankelijk op 1 september worden beëindigd, maar het is tot een voortijdige breuk gekomen. Reden lijkt de wens te zijn van Lansink om AK Cumano Z te behouden. In deze hengst, die niet in bezit is van Melchior maar van de Belgische transportondernemer in ruste Jean Verlinden, heeft Lansink veel vertrouwen voor de Olympische Spelen. Maar Melchior stond Lansink niet toe deze hengst te blijven berijden en wilde dat de van geboorte Twentse ruiter zich met de wel in bezit van Zangersheide zijnde hengst Caridor Z plaatste voor `Athene'.

,,Ik heb nu een aantal stallen gehuurd en ben drie maanden eerder dan verwacht een klein eigen baasje'', zei Lansink gisteren, die een verschil merkt met de hem bekende situatie. ,,Als er vroeger rekeningen kwamen tekende ik de bon en gaf hem af, nu moet ik ze zelf betalen.'' De kans dat Lansink terugkeert naar Nederland is klein. ,,Ik heb het in België goed naar mijn zin, ik heb een eigen huis en mijn dochter gaat hier naar school. De kans dat ik weer voor Nederland ga rijden, lijkt mij te verwaarlozen.''

Naast Cumano heeft Lansink de beschikking over een aantal eigen jeugdige paarden, terwijl hem ook veel paarden van andere eigenaren zijn aangeboden. Het deelnemersveld van het CHIO in Rotterdam kent naast Jos Lansink veel andere toppers, en dat is mede te danken aan de Samsung Super League wedstrijd, die op vrijdag 18 juni wordt verreden. Na zeges in Rome en Luzern voert Nederland de ranglijst aan.

Bondscoach Romp heeft naast Albert Zoer en Gert Jan Bruggink ook Jan Tops in de ploeg voor Rotterdam opgenomen. De vierde man is olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam met De Sjiem, die in Rotterdam zijn laatste kans moet grijpen om zich in de olympische equipe te rijden.

    • Jacob Melissen