Lachen om mannenbillen

Topsporters als pin-ups, het is een internationale trend. De amateurs van korfbalvereniging Bolnes uit Ridderkerk poseerden voor een kalender.

Zevenhonderd euro voor het eerste exemplaar van een kalender op een veiling – weliswaar een kalender met twintig maanden, maar toch. Daar had Martha Slaa niet van durven dromen en nee, zelf had ze dat bedrag er niet snel voor op tafel gelegd.

Natuurlijk, behalve die twintig maanden (mei 2004 tot en met december 2005) speelde ook mee dat de opbrengst van dat eerste exemplaar bestemd was voor een goed doel, Stichting KiKa, Kinderen Kankervrij.) Verder zijn de foto's die de maanden vergezellen volgens Slaa ,,pikant''.

Slaa is lid van KV Bolnes, een korfbalvereniging uit Ridderkerk, en een van de initiatiefnemers van de kalender. In het clubblad De Muilkorf verscheen in 2002 bij wijze van aprilgrap een aankondiging dat de meiden van de selectie uit de kleren waren gegaan voor een kalender. Hilariteit alom, maar toch ook wel ,,de nodige teleurstelling toen bleek dat het slechts om een grap ging'', zegt Slaa.

Twee jaar later is de grap alsnog werkelijkheid geworden. De club heeft een traditie om als er iets te vieren valt, geld op te halen voor een goed doel. Omdat KV Bolnes vorige maand zestig jaar bestond, werd het uitbrengen van een kalender gezien als zowel promotie voor de club als een mooie gelegenheid om de Stichting Kinderen Kankervrij te steunen.

Van de kalender zijn er vijfduizend gedrukt, een exemplaar kost 7,95 euro en een deel van de opbrengst gaat naar KiKa. Hoewel de verkoop volgens Slaa goed loopt, betwijfelt ze of er een extra oplage moet worden gedrukt. ,,Maar misschien komt er over een paar jaar wel een nieuwe kalender uit. Meiden op de club van een jaar of twaalf roepen nu al: `wij straks ook'.''

De Meiden van KV Bolnes Kalender 2004-2005 is zeker niet uniek in de sportwereld. Zo poseerden eind jaren negentig de voetbalsters van de nationale vrouwenploeg van Australië naakt voor een kalender om sponsors te interesseren geld in het team te stoppen. De kalender was een groot succes: de eerste oplage van 45.000 was snel uitverkocht, de tweede oplage bedroeg 200.000 exemplaren – en werd besteld door `voetballiefhebbers' uit de hele wereld. Waarbij moet worden opgemerkt dat de `Matildas', troetelnaam van de internationals, aanzienlijk meer `lieten zien' dan de meiden van KV Bolnes.

Het succes van de Matildas-kalender leidde tot vergelijkbare initiatieven van, onder meer, het Canadese vrouwenrugbyteam, de Canadese cross-country skiploeg en de Spaanse nationale synchroonzwemploeg – stuk voor stuk (vrouwen)sporten waarvoor sponsors niet in de rij staan. De Nederlandse handbalvrouwen behoorden, in 1996, misschien wel tot de eersten om als nationale ploeg naakt te poseren, niet voor een kalender, maar in het weekblad Panorama – de handen overigens keurig gekruist voor de borsten. Ook met als doel zo een geldschieter te interesseren voor sponsoring.

Het aantal individuele sportvrouwen dat voor (vaak veel) geld de sportkleren uittrok, is inmiddels nauwelijks nog bij te houden. Spraakmakend waren ooit Katarina Witt, wereld- en olympisch kampioene kunstrijden op de schaats namens Oost-Duitsland (in Playboy), in eigen land tafeltennisster Bettine Vriesekoop (Nederlandse Playboy) en drie Roemeense oud-topturnsters (in een Japans mannenblad). De turnbond van Roemenië stelde geen prijs op de foto's en schorste de olympisch kampioenen voor vijf jaar.

Topsportende mannen laten zich zelden naakt fotograferen. Doen ze dat wel (zoals de Amerikaanse atleten en olympisch kampioenen Carl Lewis en Michael Johnson in Life), dan zorgt dat doorgaans ook voor heibel met hun sportbond.

Schorsing, heibel met het korfbalverbond, het zal de meiden (en zes figurerende mannen) van KV Bolnes niet overkomen. De foto's op de kalender laten nog geen blote borst zien – en de enige blote billen behoren toe aan drie douchende korfbalmannen op badslippers, lachend gadegeslagen door drie korfbalsters in wedstrijdtenue. Dat die foto misschien bevestigt wat vaak wordt gedacht – gezamenlijk douchen na afloop van een wedstrijd – weerspreekt Martha Slaa bij deze graag: ,,Hooguit na afloop van een kampioenswedstrijd. En dan wel met de broekjes aan, hoor.''

Precies zoals de tien meiden op de kalender van KV Bolnes.

Voor meer informatie over de club en de kalender: www.kvbolnes.nl

    • Paul de Lange