KPN mikt op kabel-tv

KPN wil vanaf volgend jaar televisie- en radioprogramma's gaan aanbieden. Het telecomconcern zal zelf televisiepakketten samenstellen, met daarin televisiezenders voor specifieke doelgroepen.

,,We zullen beslist niet met eigen televisieprogramma's komen'', zegt E. Blok, lid van de raad van bestuur van KPN in een toelichting. ,,We willen zowel spraaktelefonie als internet en televisie aan kunnen bieden. Daarom hebben we het plan opgevat om capaciteit bij kabelbedrijven te kopen.''

Volgens KPN maakte de nieuwe telecomwetgeving het mogelijk om capaciteit bij de grote kabelconcerns Casema, Essent en UPC in te kopen. ,,Dat zal zonder twijfel een hard gevecht worden, waarbij toezichthouder Opta ook een rol zal spelen. Wij denken dat we binnen zes tot negen maanden toegang kunnen krijgen.''

De kabelwereld reageert verbaasd op het streven van KPN. Volgens directeur J. Molenkamp van Casema kan het concern ook via ADSL (breedband via telefoonlijn)televisiesignalen verspreiden. Verder beschikt KPN over een belang van 30 procent in Digitenne dat via de ether televisiesignalen distribueert. ,,We zijn bijzonder verbaasd. Het moet wel erg slecht met hun netwerk zijn gesteld dat zij bij ons op het netwerk moeten. France Telecom laat momenteel al zien dat televisie via ADSL mogelijk is.'' KPN doet al wel proeven om televisie via de telefoonlijn te distribueren, maar volgens het concern is dat ,,nog minder geschikt voor omroepdiensten''.

KPN maakte vanochtend bekend een offerte te hebben aan gevraagd voor het huren van capaciteit bij onder andere Casema, UPC en Essent. Volgens Molenkamp van Casema, tot 1997 eigendom van KPN, hoeft KPN niet zomaar te rekenen op toegang tot de kabel. ,,Wanneer zij met nieuwe producten komen, zullen we ze met open armen ontvangen. Niet als zij alleen maar de bestaande zenders willen gaan doorgeven. Wat is dan de waarde voor de klant?''

Volgens KPN zit de toegevoegde waarde vooral in de prijs. Klanten die zowel spraaktelefonie, internet als televisie afnemen, krijgen korting. ,,We willen in staat zijn om een totaalpakket aan te bieden''.

De stap van KPN komt op een moment dat de kabelbedrijven het in Nederland zwaar hebben. In de afgelopen jaren hebben zij veel geld uitgegeven door de kabelnetten van gemeentes over te nemen en vervolgens de netten geschikt te maken voor nieuwe diensten.