Kabinet Israël verliest meerderheid

De regering van de Israëlische premier Sharon heeft haar meerderheid in het parlement verloren door het demonstratieve vertrek van twee van de drie ministers van een extreemrechtse partij.

De oppositie is echter te verdeeld om het kabinet-Sharon ten val te kunnen brengen.

Na het geforceerde vertrek van de drie ministers van de eveneens extreemrechtse Nationale Unie dienden gisteren twee van de drie ministers van de Nationale Religieuze Partij (NRP) hun ontslag in uit protest tegen het principe-besluit van de regering van zondag de joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen.

Het gaat om minister van Huisvesting Effi Eitam, oud-generaal, religieuze zionist en tevens leider van de NRP, en onderminister Yitzak Levy. Maar de derde NRP-minister, Zevulun Orlev van Sociale Zaken, weigerde om het decreet van de partij-rabbijnen te volgen en te vertrekken. Dit heeft tot chaotische discussies in deze partij geleid over de strategie om het plan van Sharon te dwarsbomen.

Aangezien ministers ook lid zijn van de Knesset is het onmiddellijke politieke gevolg van het vertrek van de NRP-ministers dat Sharons meerderheid in de Knesset (120 leden) is veranderd in een minderheid van 59. Maar de oppositie bestaat naast de Arbeidspartij uit allerlei kleine partijen van linkse of religieuze of Arabische signatuur. Homogene frontvorming ten opzichte van Sharon is ideologisch en beleidsmatig uitgesloten.

Shimon Peres, de 80-jarige leider van de Arbeidspartij, heeft in een vraaggesprek met de Israëlische radio gezegd voor de 75-jarige Sharon een politiek vangnet te zullen ontvouwen als dat nodig is. Peres steunt het plan van zijn vriend Sharon voor de ontmanteling van de nederzettingen in de Gazastrook. Hij zei verder ,,tevreden te zijn dat Likud is ontwaakt uit de bedrieglijke droom over een Groot-Israël en eindelijk de ontmanteling van nederzettingen en de oprichting van een Palestijnse staat accepteert''. Likud is de overigens diep verdeelde partij van Sharon, eens de kampioen van de kolonisten die zijn vrienden en vijanden heeft verrast met het ontruimingsplan en vervolgens zijn volharding daarin, hoewel er voorlopig nog geen nederzetting wordt ontruimd.

Eitam noemde Sharon gisteren een verrader van het Israëlische volk en van het Land van Israël. ,,Dat een broeder van Israël het Land van Israël jodenvrij wil maken is immens triest'', zei Eitam.

In Tel Aviv en Jeruzalem zijn graffiti-teksten en affiches in het straatbeeld verschenen waarin Sharon voor nazi wordt uitgemaakt. Dit is een zeer beladen scheldwoord dat door orthodoxe kolonisten snel en veelvuldig wordt gebruikt als zij zich in het defensief gedrukt voelen. Maar ook Eitam en Levy moeten het in gelovige kringen ontgelden, omdat zij zijn opgestapt en daardoor de invloed van de orthodoxe joden op het onderwijsbeleid, huisvestingszaken en andere kwesties waarin orthodox Israël tegenover seculier Israël staat, hebben verkleind.