Italiaanse gijzelaars bevrijd

Amerikaanse elitetroepen hebben gisteren in Irak vier gijzelaars bevrijd. De Amerikaanse generaal Ricardo Sanchez zei in de hoofdstad Bagdad dat drie Italianen en een Pool waren bevrijd in de eerste succesvolle legeroperatie om buitenlanders die het slachtoffer waren geworden van de recente Iraakse ontvoeringsgolf, uit hun benarde situatie te redden. Bij de operatie vielen geen slachtoffers.

De drie Italianen werden samen met een vierde landgenoot in april in Irak ontvoerd. De vierde Italiaan werd twee dagen na zijn ontvoering door de daders vermoord. De Pool was pas vorige week ontvoerd. Alle vier werkten ze als veiligheidsagent voor een privébedrijf.

Slechts enkele uren na de reddingsoperatie, ten zuiden van Bagdad, contacteerde een Iraakse groep de pers met de mededeling dat ze zeven Turkse burgers had ontvoerd. De groep eiste de terugtrekking van alle particuliere bedrijven die samenwerken met de door de Verenigde Staten geleide bezettingsmacht.

Een videoband bracht drie gijzelaars zittend in beeld terwijl ze hun paspoort vasthielden. Achter hen stonden zes gemaskerde en bewapende mannen. ,,Wij vragen de islamitische, Turkse mensen met aandrang om [..] de kant te kiezen van hun Iraakse moslimbroeders in deze crisis door te weigeren om samen te werken met de bezettingsmacht'', verklaarde een van de ontvoerders. ,,We waarschuwen de particuliere bedrijven dat ze aangevallen zullen worden door het Iraakse verzet als ze hun contracten niet opzeggen en zich niet terugtrekken uit Irak.''

De vier andere gegijzelde Turken werden elk afzonderlijk aan de journalisten getoond. Het Turkse nieuwsagentschap Anadolu maakte later bekend dat twee Turkse gijzelaars in Irak, Anan Azizoglu en Fethi Kiyas, zouden zijn vrijgelaten. De Turkse ambassade in Irak kon alleen de vrijlating van de eerste bevestigen. Het is nog niet duidelijk of hij een van de zeven nieuwe Turkse gijzelaars is of dat het om een andere zaak gaat.

Naast de gegijzelde Turken worden in Irak nog 14 andere buitenlanders vermist. Het gaat om tien Amerikanen – onder wie twee soldaten – een Canadees, een Jordaniër, een Egyptenaar en een Koeweiti.