Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Hongarije bouwt grootste filmstudio

In het dorpje Etyek, even buiten Boedapest, wordt `de grootste filmstudio ter wereld' gebouwd. De plannen ervoor zijn onlangs gepresenteerd in de Hongaarse hoofdstad.

,,In de tweede helft van 2005 is de studio klaar en eind 2005 zullen er de eerste films worden opgenomen'', aldus filmproducent Andrew Vajna. Vajna, bekend van grote Hollywoodproducties als Rambo, Total Recall en Terminator, is de stuwende kracht achter het plan, samen met onroerendgoedmagnaat Sándor Demján, de op één na rijkste man van het land en de grootste bouwer van Centraal Europa.

Met de bouw is een bedrag van 500 miljoen euro gemoeid. De eerste bouwfase van de 'Korda studio's' beslaat vier hectaren, inclusief een studio van meer dan 6000 m2 en daarmee de grootste in de wereld. Het geheel wordt gebouwd op een voormalige Sovjet raketlanceerbasis, die in het bezit is van Demján.

De plannen voor de filmstudio maken deel uit van een campagne in Hongarije om het land aantrekkelijk maken voor buitenlandse filmproducenten. In het nabijgelegen Tjechië en Roemenië zijn de afgelopen jaren veel internationale films opgenomen, wat niet alleen goed was voor de lokale filmindustrie maar in Tsjechië ook het toerisme een enorme impuls heeft gegeven. Op 1 april is een nieuwe Hongaarse filmwet aangenomen die het voor buitenlandse filmproducenten mogelijk maakt 20 procent van alle in Hongarije gemaakte kosten van de Hongaarse overheid terug te krijgen.

Op de Filmacademie van Boedapest zijn sceptische geluiden te beluisteren over de levensvatbaarheid van het project. Volgens Vajna is er al veel belangstelling van producenten uit Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Canada. ,,De tendens is dat de filmproductie steeds meer naar het Oosten zal opschuiven.'' Vajna rekent erop dat het eerste deel van het project rendabel te exploiteren valt met zes films per jaar. ,,En als het een grote film is, zoals Terminator 4 die ik nu aan het voorbereiden ben, nog minder.''