Het Beeld

De staatssecretaris distantieert zich niet van alle lelijke dingen die ze over haar minister gezegd heeft, maar wel van het beeld dat erdoor is ontstaan. Het beeld is belangrijker dan de correct geciteerde woorden. Daarom liepen ze ook zo vrolijk samen de camera van Den Haag Vandaag tegemoet. ,,In ieder geval vloeken de kleuren'', constateerde Nova-presentator Jeroen Pauw over het zuurstokroze mantelpak van Annette Nijs (VVD) en het felrode ensemble van Maria van der Hoeven (CDA). ,,De Bomhoff en Heinsbroek van Balkenende II'', spotte Femke Halsema (GroenLinks). ,,Het is me niet helemaal goed gelukt om in het interview het beeld over te brengen dat er geen problemen meer zijn'', zei de staatssecretaris. ,,Dat interview was geen voorbeeld van politieke finesse'', meende vice-premier De Graaf (D66). ,,En nu aan de slag, meiden!'', spoorde VVD-capo Jozias van Aartsen het tweetal aan, tussen de regels suggererend dat vrouwen te veel kissebissen om goede politici te kunnen zijn.

Wat is er toch mis met de Nederlandse politiek? Twee ambtenaren sloegen gisteren hard terug tegen de eigenwijze incompetentie van hun voormalige politieke superieuren, de heren (!) Van den Broek (CDA), Dankert (PvdA) en De Geus (CDA). Argumenten ontbraken enigszins in het weerwoord van de door de laatste tot aftreden gedwongen topman van UWV T. Joustra in Spraakmakende zaken (het nog niet erg soepel lopende praatprogramma van ex-politicus Paul Rosenmöller bij de IKON). Joustra meent dat beschuldigingen van financiële onregelmatigheden geen stand hadden gehouden en dat hij erbij gelapt was door mensen in zijn eigen organisatie die gekant waren tegen vernieuwingen: ,,Tegen beeldvorming valt bijna niet te vechten.'' Maar waarom stel je daar dan geen eigen beeld tegenover, vroeg Rosenmöller terecht aan Joustra, gehuld in krijtstreepkostuum met pochet.

Zoeter was in Andere tijden (NPS/VPRO) de wraak van P. Nieman, in 1991 permanent vertegenwoordiger bij de Europese Gemeenschap, die zijn minister en staatssecretaris herhaaldelijk had gewaarschuwd dat hun voorstellen in de voorbereiding van `Maastricht' geen steun van andere landen kregen. Maar Van den Broek liet zich `niet tegenhouden op ambtelijk niveau'. Dankert vond, volgens Van den Broeks voorlichter Istha, alle diplomaten `cocktailprikkers', en Nieman in het bijzonder. De nederlaag van Nederland in de raad van ministers werd door Van den Broeks toenmalige Franse collega Dumas vergeleken met The Texas Chainsaw Massacre, beweert Istha in de ontluisterende reconstructie door Andere tijden-redacteur Godfried van Run.

Politici weten wel wat beeld betekent. Misschien zat daarom voormalig Amsterdams wethouder Rob Oudkerk (PvdA) gisteravond als voetbalexpert, in een oranje T-shirt, aan een Portugese strandtafel bij Villa BVD. Het was de merkwaardigste verschijning van de avond, op die van VPRO-coryfee Arjan Ederveen na. Gekapt en gekleed als kloon `Berry Finger' presenteerde hij bij SBS6 de compilatie De 25 meest opzienbarende momenten bij Jerry Springer. Over ontzuiling gesproken...

    • Hans Beerekamp