Heropening van onderzoek Intel

De Europese Commissie heropent een onderzoek naar oneerlijke concurrentiepraktijken van de Amerikaanse chipmaker Intel. De heropening van het onderzoek volgt na een klacht die de Amerikaanse concurrent AMD (Advanced Micro Devices) twee jaar geleden in Brussel deponeerde.

In 2002 oordeelde eurocommissaris Monti (Mededinging) dat er onvoldoende bewijs was. AMD was het daarmee oneens en diende opnieuw een klacht in.

Monti's woordvoerster zei gisteren dat het onderzoek nog in een ,,fase van feitenonderzoek'' is. Dat betekent dat aan bedrijven in de sector brieven met een verzoek om informatie worden gestuurd.

AMD beschuldigt Intel van oneerlijke handelspraktijken door klanten exclusieve koopcontracten te laten tekenen en speciale kortingen te verstrekken. Hierdoor zouden concurrenten worden buitengesloten.

Intel, dat 80 procent van de chipmarkt in handen heeft, liet weten eerder met de Europese Commissie te hebben samengewerkt en dat te ,,blijven doen''. Volgens Intel is geen sprake van oneerlijke handelspraktijken. Volgens AMD gedraagt Intel zich als een ,,monopolistische'' macht.

De woordvoerster van Monti onderstreepte gisteren dat het onderzoek nog maar aan het begin staat en dat het ,,te vroeg is om te zeggen dat er een zaak is''.

Sinds april onderzoekt de Europese Commissie ook of sommige overheden Intel bevoordelen bij de aanbesteding van computeraankopen. Dit onderzoek richt zich op mogelijk onwettig gedrag van deze overheden en niet van Intel zelf. De aankondiging over Intel kwam juist nadat de Amerikaanse softwaregigant Microsoft bekend had gemaakt in beroep te gaan tegen de recente veroordeling door de Europese Commissie wegens misbruik van haar dominante marktpositie. De Amerikaanse tweede man bij de mededingingsautoriteiten, Hewitt Pate, hekelde maandag opnieuw de veroordeling van Microsoft. Maar hij prees ook de samenwerking tussen de VS en de EU op gebied van mededinging.