Eerste selectie architecten voor Stedelijk

Vijf Nederlandse architecten zijn geselecteerd om een voorlopig schetsontwerp te maken voor de verbouwing en uitbreiding van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

De vijf zijn Architectuurstudio Herman Hertzberger, Benthem Crouwel Architecten, Henket & Partners Architecten, Diederen Dirrix van Wijlick Architecten en Claus en Kaan Architecten. Ze zijn geselecteerd uit de 42 aanmeldingen die de gemeente eind mei in het kader van de Europese selectieprocedure ontving. Ook diverse vooraanstaande buitenlandse bureaus hadden zich gemeld. Toch is niet bewust gekozen voor alleen Nederlandse architecten, aldus Max van Rooy, lid van de beoordelingsjury, die verder bestaat uit Maarten Kloos, Wim Quist, Sjoerd Soeters, Wim Pijbes, Toon Verhoef, Hans van Beers en Herman van Vliet.

De keuze is gemaakt op basis van de portfolio's van de architecten. Volgens Van Rooy heeft de jury bij de eerste selectie gelet op criteria als uitvoerbaarheid en betrouwbaarheid. ,,Deze architecten zijn misschien niet allemaal even avontuurlijk, maar hebben wel bewezen degelijk te zijn. Het is waarschijnlijk dat de architecten binnen het budget blijven. Het Stedelijk kan zich op dat gebied niets meer veroorloven.'' Daarnaast was ervaring met de renovatie van oudbouw een pre, want een groot deel van de opdracht bestaat uit het opknappen van het bestaande museumgebouw.

In de volgende fase zal gekozen worden voor het beste schetsontwerp. De architecten zullen worden gevraagd de ontwerpen `onder motto', dus anoniem, te presenteren. De beoordeling vindt half augustus plaats. Vervolgens worden de bevindingen van de jury voorgelegd aan de Raad van Toezicht i.o. van het Stedelijk Museum en aan het college van B en W van Amsterdam, de formele opdrachtgever. Waarschijnlijk wordt in september bekend wie de nieuwe architect wordt. Haast is bij de procedure geboden, want het museum wil in 2008 heropenen.

De selectieprocedure voor een nieuwe architect werd in april gestart, nadat de gemeente de Portugese architect Alvaro Siza had afgekocht voor 330.000 euro. Zijn ontwerpen zouden `te gesloten' zijn en niet meer passen in `de gewijzigde opvattingen over de toekomstige rol van het museum'.