Duiker A'dam bijna gereed

De restauratie van de duiker onder de Nieuwmarkt in het centrum van Amsterdam is bijna gereed. Deze ondergrondse watergang, die het water tussen de Kloveniersburgwal en de Geldersekade verbindt, is een rijksmonument. Het oudste gedeelte van de 165 meter lange duiker bevindt zich onder het gebouw De Waag, het markante gebouw dat door Marten Toonder in stripvorm is vereeuwigd als slot Bommelstein en dat het oudste niet-kerkelijke monument van Amsterdam is.

Via de duiker komt er vers water in de Amsterdamse grachten. De doorgang kan worden afgesloten wanneer door hoog water een calamiteit zou dreigen.

Ooit lag de Geldersekade aan een open zeeboezem. De naam van de nabij gelegen Stormsteeg herinnert aan een zware storm in 1509 die Amsterdam grote schade toebracht. De duiker heeft geen functie voor de binnenvaart omdat de doorvaarhoogte zeer gering is.

Uit onderzoek bleek dat de duiker scheuren vertoonde. In februari van dit jaar is met het herstel begonnen, volgende maand moet het zijn afgerond. Het herstel wordt uitgevoerd in samenwerking met het bureau Monumenten en Archeologie.