`Dit betekent ontzettend veel voor me'

Vijf architectenbureaus maken deze zomer een schetsontwerp voor een nieuw Stedelijk. ,,Dit is zo'n mooie opdracht, daar ga ik alles voor aan de kant zetten.''

Twee maanden hebben de vijf architecten nog de tijd om hun ideeën over het Stedelijk Museum vorm te geven in een eerste schetsontwerp. ,,Dat is zeer kort dag'', meent Hubert-Jan Henket van Henket & Partners uit Vught. ,,Ik hoop dat het college van B&W het licht ziet en de datum een week of drie opschuift. Op een periode van twaalf jaar, want zolang wordt er al gesproken over de uitbreiding van het Stedelijk, is dat toch weinig. Dit is een hele serieuze zaak. Maar zo, middenin de bouwvakvakantie, is het maken van de ontwerpopdracht haast onmogelijk.''

Felix Claus van Claus en Kaan Architecten zegt als `ras-Amsterdammer' vooral erg blij te zijn dat de situatie rond het Stedelijk eindelijk wordt opgelost. ,,Het is toch schandalig dat deze bende niet eerder werd aangepakt? Het wordt tijd dat het mooiste museum van Amsterdam weer op de kaart gezet wordt, en de toeristenstroom weer op gang kan komen. Laten we niet over gebrek aan tijd zeuren. Dit is zo'n mooie opdracht, daar ga ik alles voor aan de kant zetten, en als het moet dag en nacht aan werken.'' Het bureau van Claus en Kaan staat vooral bekend om woningbouwprojecten, maar bouwde onlangs ook een museale ruimte bij Kamp Vught en de uitbreiding van het museum voor moderne kunst in Rome.

,,Het vergt wat logistieke planning'', zegt Bert Dirrix, van Diederen Dirrix van Wylick Architecten uit Eindhoven. ,,Een grote eer, om uit zo'n Europese inschrijving gekozen te worden, en een grote verrassing.'' Het bureau van Dirrix maakte de afgelopen jaren naam met ontwerpen voor De Witte Dame en de TU in Eindhoven. Ook maakten ze de plannen voor renovatie van de popcentra Doornroosje in Nijmegen en het Patronaat in Haarlem.

Ervaring met renovatie van oudbouw lijkt voor de jury een doorslaggevende rol te hebben gespeeld. Benthem Crouwel Architecten uit Amsterdam bijvoorbeeld, het bureau dat onder andere de Malietoren in Den Haag en het Popcentrum 013 in Tilburg ontwierp, was eerder verantwoordelijk voor de verbouwing van Museum De Pont in Tilburg. Volgens Mels Crouwel is de situatie van het Stedelijk vergelijkbaar: ,,Net als bij De Pont zal in het oude deel een combinatie komen van een vaste opstelling en tijdelijke presentaties. En ook daar hebben we een nieuw deel aangebouwd.''Ook Hubert-Jan Henket heeft veel ervaring met museale architectuur. Hij ontwierp het paviljoen van Museum Boijmans Van Beuningen en was verantwoordelijk voor de uitbreiding van het Teylers Museum. De renovatie van het Stedelijk noemt hij `een zeer beladen project': ,,De situatie aan het Museumplein is complex, met het Van Gogh Museum en het Concertgebouw ernaast. Het zal een behoorlijke stedebouwkundige kluif worden.'' Crouwel ziet met name de aansluiting bij het Museumplein als een uitdaging. ,,Dat zal nog lastig worden, met dat ezelsoor, de punt van de parkeergarage die uit de grond omhoogsteekt, aan die kant.''

Herman Hertzberger, architect van onder meer het Chassétheater in Breda en het kantoorgebouw van Centraal Beheer in Apeldoorn, kwam als klein jongetje al in het Stedelijk Museum. ,,Dit betekent heel veel voor me'', zegt hij. ,,De afgelopen jaren heb ik het museum zien degenereren. Dus ik kan me weinig interessanters voorstellen dan me over zo'n opdracht te buigen.'' Belangrijk is volgens Hertzberger dat de gemeente goed weet wat ze wil. Concrete ideeën heeft hij al. ,,Die drongen mijn hoofd al binnen zodra ik het bericht van de ontwerpopdracht kreeg. Maar ik ga ze u natuurlijk nog niet vertellen.''

    • Sandra Smallenburg