Chailly

De Negende symfonie van Mahler, waarmee Riccardo Chailly vrijdag – rechtstreeks op tv en radio – afscheid neemt van het Koninklijk Concertgebouworkest, wordt dezer dagen ook op cd gezet. Daarmee komt een vroegtijdig eind aan Chailly's reeks Amsterdamse Mahler-opnamen, waarin nu de Derde symfonie is verschenen. Aan het vroege Das klagende Lied en het late Das Lied von der Erde komt Chailly helaas niet toe. Maar de symfonieën 1 t/m 10 vormen een monument dat nog niet eerder was opgericht door het Concertgebouworkest: in de eerste `complete' Mahler met Haitink ontbrak de door Deck Cook afgemaakte onvoltooide Tiende. De Derde klinkt hier in een magistrale en majestueus intense en langzame uitvoering, contrastrijk en aards, magisch mysterieus aan het slot, waar we zijn beland in het eeuwige heelal. Bijzonder is de toegift: een vierdelige `Bach-suite', gearrangeerd door Mahler, die daarmee in 1909 in New York oude muziek aan de orde stelde. Gedateerd is dat zeker, maar dan op de goede manier: pure muziekhistorie.

Mahler III; Bach suite. Decca 475 514-2

    • Kasper Jansen