Amerikaanse topatleten aangeklaagd

De Amerikaanse topatleten Tim Montgomery, Alvin Harrison, Michelle Collins en Chryste Gaines zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens overtreding van het dopingreglement.

De vier zijn aangeklaagd door Usada, het nationale antidopingbureau, op grond van documenten die zijn verkregen bij het zogenoemde Balco-onderzoek.

Montgomery is met 9,78 seconden (Parijs 2002) wereldrecordhouder op de 100 meter en de levenspartner van sprintster Marion Jones. Alvin Harrison won olympisch zilver op de 400 meter in Sydney 2000. Michelle Collins werd in 2003 wereldkampioene indoor op de 200 meter en Chryste Gaines, die gisteren in Ostrava derde werd op de 100 meter achter haar landgenotes Torri Edwards en LaTasha Colander, maakte in 1996 deel uit van de equipe die olympisch goud won op de sprintestafette.

De advocaten van de vier verklaarden dat zij eventuele straffen en/of uitsluiting van de Olympische Spelen tot bij de hoogste instanties zullen aanvechten. Zij wezen er nadrukkelijk op dat geen van de vier ooit positief reageerde bij de talrijke dopingcontroles. Marion Jones, in Ostrava derde bij het verspringen, werd (nog) niet in staat van beschuldiging gesteld. Haar advocaat ontving een brief met aanvullende vragen.

Kelli White, die bij de WK van Parijs werd betrapt op het stimulerende middel modafinil, trad onlangs op als klokkenluidster door toe te geven dat ze verboden middelen had gebruikt, zowel anabolica als epo. Het Californische bedrijf Balco, uitvinder van het spierversterkende hormoon THG, werd aangemerkt als leverancier voor tal van topsporters. White, die in Parijs de 100 en 200 meter won, ging akkoord met een schorsing van twee jaar. Haar bekentenis zou vervelende gevolgen kunnen hebben voor collega's, die ook op de lijst van Balco stonden.

Cristina Arguedas, advocaat van Montgomery, verklaarde dat ze vorige week inzage heeft gekregen in het bewijsmateriaal tegen haar cliënt dat in beslag was genomen bij Balco. ,,We bestuderen het bewijs dat Usada heeft overlegd, maar het rammelt aan alle kanten. We willen dat Tim een eerlijk proces krijgt, omdat hij in een eerlijk proces zal worden vrijgesproken.''

Arguedas wenst met het oog op de selectieprocedure op korte termijn helderheid. De Amerikaanse kwalificaties zijn van 9 tot en met 18 juli in Sacramento. Op 21 juli moet het Amerikaans olympisch comité de ploeg voor Athene bekend maken. Als de Amerikanen een atleet selecteren tegen wie een zaak loopt, kan het IOC die atleet deelname op de Spelen weigeren.