Akkoord over nieuw geld Euro Disney

De toekomst van Euro Disney is voorlopig zeker gesteld. Het pretparkbedrijf uit Parijs maakte vandaag bekend dat het een akkoord heeft bereikt met zijn grootaandeelhouder Walt Disney en met een aantal schuldeisers over een herfinanciering van de schulden en over de verstrekking van nieuw kapitaal.

Euro Disney staakte in november vorig jaar de aflossing van 2,2 miljard euro aan schulden. Het pretpark zegt met meer dan twaalf miljoen bezoekers per jaar de grootste toeristische attractie van Europa te zijn, maar het heeft nog meer bezoekers nodig om uit de verliezen te komen. Herfinanciering van de schulden moet op korte termijn al een versteviging van de financiële positie van Euro Disney tot stand brengen.

Euro Disney noch Disney heeft details over de financiering bekendgemaakt. Volgens onbevestigde berichten wordt er in ieder geval voor 250 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgegeven.

Euro Disney moest met een mededeling naar buiten komen omdat de deadline voor een akkoord gisteren afliep. Eind juli moeten alle schuldeisers akkoord zijn gegaan. Daarna wil het pretpark in Marne-la-Vallee, nabij de Franse hoofdstad, gaan investeren in nieuwe attracties.

Op de beurs is het aandeel Euro Disney nauwelijks meer iets waard. Het aandeel belandde vorige week donderdag op een dieptepunt van 0,31 euro. De koers steeg vanochtend op de beurs van Parijs bijna 6 procent tot 37 eurocent.