Van haven IJmuiden naar radio Noordzee

Donderdag wordt in Nederland gekozen voor het Europees Parlement. De lijsttrekkers voeren deze week overal campagne. Camiel Eurlings van het CDA ging naar IJmuiden en praatte met dj Gordon over Europa.

,,Kijk, daar leggen we de derde zeehaven van IJmuiden aan'', zegt de burgemeester trots. Hij staat in de zon op het scheepsdek en Camiel Eurlings, CDA-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen, tuurt langs de vinger van de burgemeester. Een 300 meter lange haven, een jachthaven, het mooiste zandstrand van Nederland, een boulevard, appartementen, bedrijven. IJmuiden kan een paradijs aan zee worden. ,,We willen dit dolgraag verder ontwikkelen'', zegt de burgemeester. Maar de zandhagedis gooit roet in het eten.

Eurlings is op campagne, want donderdag 10 juni is het zover. Dan hoopt Eurlings, nu lid van de Tweede Kamer, in het Europees Parlement te worden gekozen. Tijdens zijn bezoek is hem één ding duidelijk: de flora- en faunawet uit Brussel houdt IJmuiden gevangen.

De burgemeester, de wethouder, de campinghoudster, de ondernemer – ze uiten allemaal dezelfde hartenkreet. De aanleg van een stukje weg van 100 meter. Een plan dat stuit op de aanwezigheid van 80.000 zandhagedissen die kruipen tussen Noordwijk en IJmuiden. Die zandhagedis moet volgens de wet worden beschermd. En dus voeren milieuorganisaties al jaren - met succes – protest tegen de aanleg van de weg, tot wanhoop van de gemeente en lokale ondernemers. IJmuiden wil het gebied ontwikkelen om nieuwe banen te creëren, die tegenwicht kunnen bieden aan de werkgelegenheid die verdwenen is bij de staal- en aluminimumfabrieken van Corus (het vroegere Hoogovens). ,,We hebben hier 134 zandhagedissen gevangen en overgebracht naar natuurgebieden'', zegt de burgemeester. ,,Maar de weg is nog altijd niet aangelegd.''

,,Ik hoor het overal waar ik kom'', zegt Eurlings 's avonds tijdens een verkiezingsmanifestatie in de haven van het CDA. ,,Europa is onzichtbaar voor Nederlanders of ze hebben een dubbel gevoel bij Brussel.'' Nergens in Nederland is Europa zo dichtbij als in de haven van IJmuiden, waar ook Europees geld in zit. ,,Het is prima dat Europa een balans zoekt tussen economie en het milieu'', houdt Eurlings zijn partijgenoten voor. Maar hier is de balans zoek.

Daarom vindt Eurlings het belangrijk dat Europa een nieuwe grondwet krijgt. ,,Nationale parlementen kunnen dan aan de rem trekken als een Brussels voorstel ze niet bevalt en roepen: tot hier en niet verder. Dat doen wij.''

Eurlings, 30 jaar jong, geldt als rijzende ster in het CDA. Hij is goed van de tongriem gesneden, weet Nederlanders van IJmuiden tot Maastricht helder uit te leggen wat Europa wel en niet moet doen, en waar Europa goed en minder goed in is. Vrouwen dragen de `mooie jongen' uit Limburg op handen, weet Gordon, zanger en diskjockey bij Radio Noordzee.

Al om 7.00 uur was Eurlings deze maandagmorgen in Hilversum om bij Gordon over Europa te praten. ,,Hij is onze eigen Clark, weetjewel van `The Bold and the Beautiful', en hij hangt op elk bushokje'', kondigde de zanger hem aan. ,,Wat is jouw vraag aan Eurlings'', sprak hij in de microfoon.

Wat regelt Europa? Is de politie in Duitsland beter in het vangen van misdadigers? Kan hij niets aan de regering doen die almaar wil bezuinigen? En vertel eens iets over Jan Peter Balkenende (,,Hij is zo zakelijk voor de camera''). Gordon en de luisteraars wilden het allemaal weten. Eurlings maakte dankbaar gebruik van de mogelijkheid bij het jonge publiek zijn onderwerpen over het voetlicht te brengen. Veiligheid, drugs, gezondheid en pensioenen – Eurlings gaf op alles antwoord. De hele dag, want hij was die morgen van de ene na de andere radiostudio gependeld.

Europa regelt van alles, zei Eurlings. Europees Commissaris Frits Bolkestein (VVD) vindt dat Europa zich alleen met economie moet bezig houden. ,,Maar wij moeten doorpakken'', zei de CDA-lijsttrekker. Gratis pinnen. Kortere wachtlijsten in de zorg, omdat mensen over de grens geholpen kunnen worden. En Europa kan veel meer doen. Veiligheid, buitenlandse politiek en drugs. Op deze terreinen is meer Europees beleid hard nodig. Het bestrijden van terroristen, asielbeleid, het uitwisselen van relevante gegevens over criminelen, het bestrijden van drugscriminaliteit.

,,Nederland is geen eiland in Europa. 57 procent van de Nederlanders is de drugsoverlast en criminaliteit zat.'' Alles kwam aan bod tijdens Eurlings mediamarathon. Over Balkenende wilde hij ook wel iets kwijt. Tenslotte deelde hij jaren z'n werkkamer met hem. ,,Jan Peter, laat wat meer van jezelf zien voor die camera'', adviseerde Eurlings hem laatst. (,,Denk trouwens maar niet dat hij het leuk vindt om de put nu te dempen. Als er niets gebeurt, wordt de zorg slechter en blijft minder pensioen over.'')

Als Eurlings gekozen wordt, wil hij Europa zichtbaar maken voor de Nederlanders, zegt hij 's avonds tijdens de verkiezingsbijeenkomst. `Zodra jullie gekozen zijn, horen we vijf jaar niets meer', hoort hij geregeld. ,,Ik wil in beeld zijn'', belooft Eurlings. Dan komt het Shanty en Seasongkoor het podium op en zingt uit volle borst `Op de sluizen van IJmuiden, het leven is mooi, maar het noodlot is wreed'.

Hoe wreed weet Eurlings overmorgen.

    • Michèle de Waard