Sportschoen met elektronische schokdemper

Schoenen vangen schokken op. Een nieuwe sportschoen past zich elektronisch aan de ondergrond aan.

Een van de meest gehoorde klachten over hardlopen is dat de knieën harde klappen moeten opvangen. Sportartikelenfabrikant Adidas heeft hier iets op gevonden en brengt een – mogelijk ook snellere – sportschoen op de markt: de Adidas 1. De fabrikant presenteert hem als de `most advanced shoe ever made'.

De schoen past zich elektronisch aan de ondergrond aan met behulp van een sensor, een microprocessor (vijf miljoen metingen per seconde) en een magneet trekt de `spier' (een roestvrij stalen kabeltje dat door de holle, flexibele hiel loopt) motorisch aan, waardoor de zool steviger wordt. Daarnaast is er een batterij die honderd uur meegaat; dit alles in de schoen met holle hak ingebouwd.

Er is drie jaar lang in het grootste geheim aan gewerkt; slechts twintig medewerkers waren op de hoogte. Hij wordt voorlopig vanaf december verkocht in een beperkte oplage van 25.000. De schoen gaat ongeveer 250 euro kosten. Volgens een woordvoerder van Adidas in Nederland zal de schoen, die een hele nieuwe lijn moet inluiden, ook in ons land verkrijgbaar zijn. Hij wordt geleverd met een gebruiksaanwijzing op cd-rom, met onder andere instructies voor vervanging van de batterij. Het is volgens de fabrikant de eerste schoen ooit gemaakt met nuttige elektronica, eerder waren al schoenen te koop met ingebouwde lichtjes.

TNO-Industrie in Eindhoven verricht onderzoek naar schoenen. Drs. Frans Lefeber, technologiemanager: ,,We hebben ze nog niet kunnen uittesten, maar ik vind er twee dingen van: enerzijds weet ik dat schokdempende eigenschappen belangrijk zijn bij het lopen. Uit recent onderzoek weten we dat voetballers die deels op kunstgras en deels op zachter natuurgras trainen met één type schoeisel daar last van kunnen krijgen. Dat geldt ook als je op straat en bospaden hardloopt.

Maar bij deze schoen heb ik wel de vraag of je die snelle aanpassing van schokdemping in de praktijk vaak nodig hebt. Iedereen heeft een eigen loopstijl. Mensen komen neer op de hak, plat of zelfs op de voorvoet. Ik weet niet of de Adidas 1 daar voldoende op inspeelt.''

Wat ik wel heel interessant vind, is dat men technologie verwerkt in een schoen. Wij zijn daar ook mee bezig, maar meer om metingen te verrichten bij sporters, om prestaties te beïnvloeden en sportschoenen te verbeteren. Daarbij zijn de krachten die hier spelen, tussen voet, schoen en ondergrond interessant.

In die zin is het een aardige ontwikkeling.''

    • Lex Veldhoen