Shell schrapt banen in automatisering

Shell gaat bij zijn automatiseringsafdeling in Nederland 450 tot 650 banen schrappen. Wereldwijd gaat het om 1.900 tot 2.800 banen. Het grootste deel hiervan zal verdwijnen bij drie grote IT-afdelingen van de Koninklijke/Shell Groep. Shell denkt gedwongen ontslagen te kunnen vermijden. Dit maakte het bedrijf gisteren bekend.

Shell gaat zijn IT-activiteiten in India concentreren. Het bedrijf wil een fors deel van het automatiseringswerk uitbesteden. Eind april werd bekend dat Shell hiervoor een contract met IBM en het Indiase Wipro heeft gesloten.

Het verlies van werkgelegenheid in Nederland is maar deels het gevolg hiervan. Shell probeert ook te besparen door het vereenvoudigen van de automatisering. Nu zijn er nog 1.700 IT'ers voor Shell in Nederland werkzaam. De meeste banen gaan verloren in de regio Den Haag en Leidschendam. In het Engelse Manchester gaan tussen de 400 en 550 functies verdwijnen. In het IT-centrum in Houston in de VS betreft het 600 tot 800 arbeidsplaatsen. Naar verwachting zal het IT-onderdeel in Maleisië, waar nu 1.100 mensen werken, iets groeien.

Het verplaatsen van de IT-activiteiten naar een lagelonenland is onderdeel van een grotere herstructurering die wordt doorgevoerd bij de automatiseringsdienst van het concern. De veranderingen moeten aan het eind van 2006 zijn afgerond. Daardoor bespaart het energiebedrijf vanaf 2008 jaarlijks 850 miljoen dollar.

Het grootste deel van de kostenvermindering moet worden verwezenlijkt door het aantal in gebruik zijnde computersystemen te beperken. Momenteel gebruikt het bedrijf `enige honderden' verschillende systemen. Dit moet worden teruggebracht tot `enkele tientallen' applicaties. Ook moet iedereen op dezelfde computers gaan werken. Hierdoor hoopt Shell computers, programmatuur en aanverwante IT-artikelen goedkoper te kunnen inkopen.

Wegens de lage lonen in India en Maleisië is de stap van Shell een aantrekkelijke manier om op de kosten te besparen. Een IT'er in Nederland kost het bedrijf ongeveer 85.000 dollar per jaar. Aan een werknemer in India is het bedrijf circa 20.000 dollar kwijt, een besparing van ruim 75 procent.