Profielen bewindslieden matchen niet

Geel versus groen.

Zo zou het conflict tussen staatssecretaris Nijs (VVD) en minister Van der Hoeven (CDA) van Onderwijs kunnen worden samengevat. De kleuren komen uit het elektronisch hulpsysteem Management Drives. Dat is een op de denkbeelden van de Amerikaanse psycholoog C.W. Graves gebaseerde methode die inzicht geeft in persoonlijke drijfveren van managers. Deze drijfveren bepalen hoe goed zij kunnen samenwerken. Geel staat voor de intellectuele, conceptuele drijfveer; groen refereert aan idealen en groepsgevoel. Nijs stelt in het interview met Nieuwe Revu dat zij ,,sterk inhoudelijk georiënteerd is'' en zo politiek bedrijft. Ze neemt eerst een besluit en zoekt daarvoor dan steun. Van der Hoeven werkt volgens Nijs heel anders. ,,Zij organiseert eerst voldoende draagvlak voor een beslissing en neemt hem dan.''

Nijs deed haar inzichten onder meer op tijdens een `dag op de hei' in maart. Op 11 maart schrijft zij in haar weblog dat zij samen met Van der Hoeven, staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) en de top van het departement op de Veluwe heeft gesproken over hoe zij als team opereren. Nijs toont zich enthousiast over de methode. ,,ManagementDrives.com kan ik iedereen aanbevelen.'' Gebruikers van de methode beantwoorden ongeveer 250 persoonlijke vragen. Daaruit volgt een profiel dat wordt vergeleken met dat van anderen in de organisatie. Een goed profiel bevat bijvoorbeeld genoeg geel en genoeg groen. Een eendaagse opleiding Management Drives kost 750 euro.