Prijzen vliegtickets op web voortaan overal in EU gelijk

Onder druk van de Europese Commissie hebben Europese luchtvaartmaatschappijen een eind gemaakt aan verschillende ticketprijzen binnen de Europese Unie bij verkoop via internet. In december had de Europese Commissie uitleg gevraagd aan achttien luchtvaartmaatschappijen, omdat zij voor dezelfde tickets uiteenlopende prijzen hanteerden. Onder de aangeschreven luchtvaartmaatschappijen waren KLM, Air France en British Airways. Het verzoek om uitleg is een eerste stap naar een procedure die de Commissie kan aanspannen bij het Europese Hof wegens inbreuk op de interne-marktregels.

Het tarief voor een ticket was afhankelijk van het land van verblijf van de passagier of van het adres waarop zijn creditcard was geregistreerd. De prijsverschillen liepen op tot 300 procent voor identieke tickets. ,,Deze prijsverschillen zijn nagenoeg verdwenen'', aldus de Europese Commissie in een verklaring. Proefboekingen hebben dit volgens de woordvoerder van eurocommissaris De Palacio (Transport, Energie) bevestigd. Alleen door afhandelingskosten kunnen er nog kleine verschillen zijn.

Het initiatief van de Commissie volgde na klachten van burgers die een vliegticket via internet wilden kopen. Luchtvaartmaatschappijen gebruikten postadressen of creditcard-adressen om het land van verblijf van een passagier vast te stellen. De prijsverschillen hielden volgens de Commissie geen verband met de datum van aankoop of boekingsvoorwaarden van het vliegticket.

Eind april had de Commissie antwoord gekregen van zestien maatschappijen. De meesten verklaarden dat zij geen uiteenlopende prijzen hanteerden. Sommige luchtvaartmaatschappijen erkenden dat zij wel uiteenlopende prijzen hadden gehanteerd, maar dat aan deze praktijk inmiddels een eind was gemaakt. Alitalia zei nog geen antwoord te kunnen geven en het Griekse Olympic Airways reageerde niet.

De internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA heeft gisteren op haar vergadering in Singapore besloten dat per 2008 de verkoop van papieren vliegtickets zal worden beëindigd. Dan zijn er alleen nog maar elektronische tickets te krijgen.