Perec stopt als atlete, Jones boos op Rogge

Atlete Marie-José Perec stopt definitief met atletiek. Voor de tv-camera van TF1 maakte de drievoudig olympisch kampioene gisteren haar besluit bekend.

De 36-jarige Française had al sinds juli 2000 geen wedstrijd meer gelopen. Ze gaf gisteren aan dat ze haar besluit eigenlijk al acht maanden geleden had genomen. De tussenliggende periode had ze gebruikt om te wennen aan een leven zonder sport.

Perec won bij de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona goud op de 400 meter. Vier jaar later voegde ze er in Atlanta de `dubbel' op de 200 en 400 meter aan toe. ,,Zelf moet ik ook lachen om de mededeling dat ik er mee stop. Maar het is echt zo. Het zijn mooie jaren geweest'', zei de atlete die negentien jaar geleden door haar sportleraar in Guadeloupe werd ontdekt en vervolgens verhuisde naar Frankrijk.

Perec zou vier jaar geleden ook nog meedoen aan de Olympische Spelen in Sydney, maar vloog kort voor het begin van het vierjaarlijkse evenement terug. Naar eigen zeggen omdat ze last had van een stalker. Nu gaf ze aan dat de vijandigheid in Australië haar deed besluiten op het laatste moment weg te gaan. Perec moest het in Sydney opnemen tegen de Australische lieveling Cathy Freeman. Die won uiteindelijk voor eigen publiek olympisch goud op de 400 meter.

Perec: ,,Ik dacht me in Sydney voor te bereiden op een wedstrijd over 400 meter, maar ik moest het opnemen tegen een heel land. Er was zoveel agressiviteit in mijn richting. Dat is me teveel geworden. Maar ik ging er niet vanuit dat mijn loopbaan voorbij zou zijn.''

De drievoudig olympisch kampioene Marion Jones heeft gisteren verontwaardigd gereageerd op uitlatingen van de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de Belg Jacques Rogge. Die zette afgelopen weekend in een vraaggesprek met de Britse krant Sunday Times vraagtekens bij de mensen met wie de Amerikaanse atlete omgaat. Jones noemde dat `onnozel voor een man op zo'n machtige positie'.

Het Amerikaanse antidopinginstituut Usada onderzoekt de eventuele betrokkenheid van Jones bij de dopingaffaire rond Balco, het laboratorium in Californië dat aan sommige van zijn klanten onder meer de designdrug THG, een prestatiebevorderend middel, verstrekte. Rogge zei in het vraaggesprek onder meer dat Jones er beter op zou moeten letten met wie ze omgaat. Jones en haar partner Tim Montgomery, houder van het wereldrecord op de 100 meter, hebben bijvoorbeeld met Charlie Francis gewerkt, destijds coach van de Canadees Ben Johnson, die tijdens de Zomerspelen van 1988 in Seoul werd betrapt op het gebruik van steroïden. Rogge noemde haar omgang met Francis `stom'. Jones onderstreepte dat ze nooit prestatiebevorderende middelen heeft gebruikt.